Na hlavný obsah

Smer vlasť. Alžírsky prezident sa po liečení v Nemecku vrátil domov

Hlava štátu prekonala ochorenie COVID-19.

Smer vlasť. Alžírsky prezident sa po liečení v Nemecku vrátil domov
Na snímke alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún. Foto: TASR/AP

Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún sa vrátil do vlasti z Nemecka, kde sa liečil na ochorenie COVID-19. V stredu 30. decembra o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Prezidenta (75) previezli do nemocnice v Nemecku koncom októbra, niekoľko dní po tom, čo sa utiahol do „dobrovoľnej karantény“, pretože u niekoľkých jeho spolupracovníkov sa prejavili príznaky nákazy koronavírusom.

Oficiálna alžírska tlačová agentúra APS uviedla, že Tabbún pricestoval do hlavného mesta Alžír v utorok (29. 12.) a uistil verejnosť, že je už takmer úplne vyliečený. „Byť ďaleko od domoviny je veľmi ťažké, predovšetkým pre niekoho, kto zastáva vysoký úrad,“ povedal prezident po prílete v prejave odvysielanom v televízii.

„Želám alžírskemu ľudu všetko najlepšie a nový rok plný radosti, predovšetkým tým ľuďom, ktorí sú v núdzi,“ dodal. Tabbún sa 13. decembra objavil vo videonahrávke – prvýkrát od odchodu do Nemecka. Na zázname, v ktorom sa prihováral spoluobčanom pri príležitosti prvého výročia od svojho zvolenia, vyzeral vychudnutý.

Tabbúna zvolili za prezidenta vlani v decembri, osem mesiacov po nútenom odstúpení dlhoročného vládcu Abdala Azíza Butefliku. Ten rezignoval pod tlakom pouličných protestov a silnej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet