Na hlavný obsah

Ukrajine pomáha Slovensko aj EÚ, naposledy jej poslali 50 pľúcnych ventilátorov

Krajine pomôžu v čase stúpajúcich počtov úmrtí.

Ukrajine pomáha Slovensko aj EÚ, naposledy jej poslali 50 pľúcnych ventilátorov
Koronavírus v nemocnici. Foto: TASR

Členské krajiny Európskej únie zaslali v priebehu tohto týždňa na Ukrajinu zdravotnú pomoc, ktorá obsahuje aj 50 pľúcnych ventilátorov pre nemocnice. Ukrajina požiadala o pomoc prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Zásielku 50 ventilátorov, ktoré zakúpilo Dánsko, doručili na Ukrajinu v priebehu tohto týždňa.

Zásielka z Dánska je doplnkom k viacerým dodávkam osobných ochranných prostriedkov a ďalších predmetov používaných v boji proti pandémii, ktoré zabezpečili Slovensko, Estónsko a Poľsko, rovnako na žiadosť o pomoc z ukrajinskej strany.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že aj po dlhých mesiacoch pandémie členské štáty EÚ naďalej prejavujú solidaritu nielen v rámci Únie, ale aj voči svojim susedom. „Chcel by som poďakovať Dánsku za to, že opäť preukázalo dosah mechanizmu pre civilnú ochranu za hranice EÚ. Naše koordinačné stredisko pre núdzové reakcie uľahčuje logistické zabezpečenie a Únia pokryje väčšinu nákladov na dopravu,“ opísal situáciu.

Od začiatku pandémie koronavírusu EÚ zabezpečila pomoc v oblasti lekárskych alebo osobných ochranných prostriedkov 24 krajinám sveta, ktoré o to požiadali cez mechanizmus civilnej ochrany. Únia pri takýchto zásielkach financuje 75 percent dopravných nákladov.

Pomoc v najhorších časoch

Pomoc na Ukrajinu prichádza v čase, keď v krajine hlásia najväčšie denné počty úmrtí od začiatku pandémie. V piatok ráno (11. 12.) ukrajinský minister zdravotníctva oznámil 285 ďalších obetí koronavírusu. Denný prírastok prekročil doterajšie maximum z 9. decembra, kedy ministerstvo oznámilo 276 úmrtí za deň.

V krajine tiež pribudlo 13 514 nových prípadov nákazy. Najviac nových prípadov opäť evidovali v hlavnom meste Kyjeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet