Na hlavný obsah

Vláda SR schválila novú bezpečnostnú aj obrannú stratégiu

Varuje aj pred zhoršeným bezpečnostným prostredím v Európe.

Vláda SR schválila novú bezpečnostnú aj obrannú stratégiu
Na snímke vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Na obranu Slovenska má významný vplyv stupňovanie mocenského súperenia štátov, používanie ozbrojenej sily v medzinárodných vzťahoch či zvyšovanie kapacít moderných ozbrojených síl a jadrových síl štátov. Hodnotí to Obranná stratégia Slovenskej republiky, ktorú v stredu (16. 12.) schválila vláda SR. Ide o strategický dokument, ktorý určuje základné prístupy SR k zabezpečovaniu svojej obrany.

Obranná stratégia reaguje na meniace sa bezpečnostné prostredie. Upozorňuje napríklad na šírenie zbraní hromadného ničenia, nárast hrozieb súvisiacich s využívaním kybernetického priestoru a vesmíru či na šírenie propagandy a dezinformácií. Tie môžu negatívne ovplyvňovať súdržnosť a akcieschopnosť NATO a Európskej únie (EÚ).

Stratégia tiež varuje pred zhoršeným bezpečnostným prostredím v Európe. V tomto prípade sa spomína narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny Ruskou federáciou či ďalšie ozbrojené konflikty vo východnej Európe, v severnej Afrike a na Blízkom východe.

„V bezpečnostnej stratégii vláda zodpovedným spôsobom reflektuje, ako zásadne sa zmenil svet, bezpečnostná situácia od roku 2005, pretože odvtedy máme platnú bezpečnostnú a obrannú stratégiu,“ povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Ako doplnil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), z dokumentov bude vychádzať aj vojenská stratégia či dlhodobé plány rozvoja ozbrojených síl a rezortu obrany. Z bezpečnostnej situácie musí podľa neho vychádzať aj modernizácia armády.

Medzi hrozby, ktoré môžu mať vplyv na slovenskú bezpečnosť, zaradili aj činnosť cudzích spravodajských služieb na Slovensku a ich úsilie o prienik do orgánov štátnej správy, ďalej terorizmus s potenciálom ohroziť SR a jej spojencov či masívnu nelegálnu migráciu súvisiacu najmä s nefunkčnými štátmi alebo zmenou klímy.

Základným cieľom obrannej politiky Slovenska je zachovanie zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc, „ktoré sú nevyhnutnou podmienkou bezpečnosti štátu“. Zásadou Slovenska je byť zodpovedným štátom, spoľahlivým spojencom a dôveryhodným partnerom v medzinárodných vzťahoch. Obranná stratégia pripomína, že Slovensko uprednostňuje mierové riešenie sporov a usiluje sa o mierové spolunažívanie s ostatnými štátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko