Na hlavný obsah

Vlhová viedla po prvom kole, preteky ale pre silný vietor zrušili

Nemôžeme zabezpečiť hladký priebeh pretekov, informoval organizátor.

Vlhová viedla po prvom kole, preteky ale pre silný vietor zrušili
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas obrovského slalomu v Semmeringu. Foto: SITA/AP

Obrovský slalom žien v rakúskom Semmeringu nebude figurovať vo výsledkoch Svetového pohára 2020/2021 v zjazdovom lyžovaní. Silný vietor na Zauberbergu v pondelok (28. 12.) popoludní bol taký nebezpečný, že organizátori nechceli riskovať zdravie pretekárok. Je to veľká škoda najmä z pohľadu Slovenky Petry Vlhovej, ktorá vyhrala prvé kolo a mala najlepšiu východiskovú pozíciu na štvrtý triumf v dosiaľ veľmi úspešnej sezóne a celkovo osemnásty v pretekoch Svetového pohára v kariére.

„Bezpečnosť na prvom mieste ako vždy. Nemôžeme zabezpečiť hladký priebeh pretekov. Podľa pravidiel FIS musíme mať dve kolá v jednom dni, takže nie je šanca na to, aby sa druhé kolo obrovského slalomu odjazdilo v iný deň,“ uviedol jeden z organizátorov Andreas Körner pre RTVS.

Po prvom kole Vlhová viedla s náskokom 22 stotín pred Taliankou Martou Bassinovou a 35 stotín pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou. Američanka Mikaela Shiffrinová bola štvrtá s mankom 59 stotín sekundy a Švédka Sara Hectorová piata (+0,74). Všetky ostatné súperky už zaostali za 25-ročnou Slovenkou o viac než jednu sekundu. Aj to je dôkaz toho, že Vlhová podala na obrákovej trati v silnom vetre skvelý výkon.

Líderka Svetového pohára Vlhová odštartovala s číslom 5 na hrudi a predviedla plynulú aktívnu jazdu, v ktorej nechýbal risk, ale neboli v nej chyby. Vlhová práve v Semmeringu presne pred dvoma rokmi vyhrala svoje prvé preteky v obrovskom slalome v kariére a dodnes na ne spomína ako na jedny z najpamätnejších. Odvtedy v najtechnickejšej disciplíne triumfovala štyrikrát vo Svetovom pohári a aj na majstrovstvách sveta v Aare.

„Môj pocit v cieli nebol úplne najlepší. Zo začiatku to bolo dobré, ale v strednej časti som išla lyžami viac napriamo a bola som pod bránou. Trochu mi trvalo, kým som sa dostala späť do rytmu. Potom som však zrýchlila. S trénerom sme sa pri prehliadke trate zhodli, že v závere potrebujem riskovať a aj som tak spravila. Tam som vyhrala prvé kolo,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS v čase, keď ešte netušila o zrušení pretekov.

Zverenka Livia Magoniho zostáva na čele Svetového pohára s náskokom 138 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou a 142 bodov pred Taliankou Martou Basinovou. Vlhová bude mať ďalšiu šancu pobiť sa o víťazstvo už v utorkovom večernom slalome opäť v Semmeringu. Prvé kolo sa začne o 15.15 h a druhé pod umelým osvetlením o 18.30 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport