Na hlavný obsah

Biden predstavil plán pomoci. USA chce postaviť na nohy za 1,9 bilióna dolárov

Za prvých 100 dní v úrade chce zaočkovať 100 miliónov ľudí.

Biden predstavil plán pomoci. USA chce postaviť na nohy za 1,9 bilióna dolárov
Novozvolený americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Novozvolený americký prezident Joe Biden zverejnil plán pomoci ekonomike postihnutej pandémiou koronavírusu v objeme 1,9 bilióna dolárov. Plán má ukončiť „krízu hlbokého ľudského utrpenia“ urýchlením vakcinácie a poskytnutím finančnej pomoci tým, ktorí bojujú s pretrvávajúcim vplyvom pandémie na ekonomiku.

Návrh s názvom „Americký záchranný plán“ súvisí s Bidenovým cieľom – podať obyvateľom 100 miliónov dávok očkovacích látok počas prvých sto dní jeho vlády.

„Teraz musíme konať nielen z ekonomického hľadiska, ale domnievam sa, že máme morálnu povinnosť,“ povedal Biden. Zároveň však uznal, že jeho plán „nebude lacný“.

Takmer pre každého 2 000 dolárov

Biden navrhol pre väčšinu Američanov jednorazovú finančnú podporu 1 400 dolárov, čo spolu s dávkou 600 dolárov schválenou v rámci nedávneho zákona na riešenie vplyvu pandémie COVID-19 zvýši hodnotu pomoci na 2 000 dolárov na osobu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová a líder demokratov v Senáte Chuck Schumer v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa budú snažiť schváliť balík pomoci čo najrýchlejšie. Demokrati však majú v oboch komorách amerického Kongresu iba tesnú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika