Na hlavný obsah

Bratislavské Staré Mesto bude v skríningu pokračovať, hoci je zelené

Najbližší víkend budú k dispozícii tri odberové miesta.

Bratislavské Staré Mesto bude v skríningu pokračovať, hoci je zelené
Mobilné odberné jednotky na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 28. októbra 2020. Foto: TASR

Mestská časť Bratislava – Staré Mesto si aj napriek dobrému výsledku z celoplošného skríningu zopakuje testovanie na koronavírus aj nasledujúci víkend. Vo štvrtok (28. 1.) to na tlačovom brífingu potvrdila starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová. „Prinesie nám to presný pohľad o tom, či potvrdíme dobré čísla z tohto víkendu alebo sa potvrdí, že je tu istý nárast či trend, s ktorým bude treba následne pracovať,“ uviedla.

V Starom Meste sa počas víkendu 23. – 24. januára prišlo otestovať 10 205 ľudí, z nich 68 bolo pozitívnych. Miera pozitivity tak dosiahla 0,66 percenta, čo mestskú časť zaradilo medzi takzvané zelené okresy. Pozitivita zo všetkých dní skíningového testovania od 18. – 26. januára klesla dokonca na 0,59 percenta.

„Sme obkolesení okresmi, kde je trend opačný až alarmujúci, preto chceme vytvoriť možnosť pre Staromešťanov, aby si cez víkend preverili svoj stav,“ vysvetlila Aufrichtová s tým, že by bolo rizikové pre celú krajinu, ak by sa hlavné mesto dostalo do stavu, v akom sa ocitla Nitra.

Starostka mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.Foto: TASR
Foto: TASR

Namiesto nárazového priebežné

Cieľom mestskej časti je podľa starostky postupne prejsť na priebežné testovanie. „Celoplošné testovanie je stresujúce, pre samosprávy aj pre obyvateľov a našou úlohou, pretože si myslíme, že to je to správne riešenie, je preklopiť nárazové celoplošné testovania do priebežného testovania na mobilných odberových miestach,“ povedala.

Na skríningové testovanie obyvateľstva počas víkendu 30. – 31. januára pripravilo Staré Mesto tri mobilné odberové miesta. Mestská časť je pripravená ich počet v prípade potreby navýšiť.

Pripoja sa aj ďalšie časti

Možnosť otestovať sa avizovali aj mestské časti Karlova Ves, Ružinov a Petržalka. „Budú k dispozícii testovacie miesta v Karloveskom centre kultúry na Molecovej, v Základnej škole A. Dubčeka na Majerníkovej a v Miestnom úrade na Nám. sv. Františka,“ informuje Karlova Ves. Umožní aj testovanie z auta pod mostom Lanfranconi a k dispozícii bude aj testovací autobus pri cintoríne Slávičie údolie.

Starosta Ružinova Martin Chren si myslí, že systémovým riešením boja s pandémiou je otvorenie väčšieho počtu odberových miest. „Preto plánujeme aj na tento víkend otvoriť zopár odberových miest, možno tri až štyri, na ktorých by ste sa mohli otestovať, hoci to nebude povinné. Musíme však počkať na informáciu, či nám štát poskytne na tento účel testy a kompenzáciu nákladov ako tento víkend,“ doplnil.

Petržalka umožní obyvateľom testovanie na Hrobákovej ulici. „Vďaka čítačkám občianskych preukazov a výsledkom aj do SMS sme maximálne zvýšili vašu bezpečnosť a minimalizovali dobu čakania,“ deklaruje mestská časť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny