Na hlavný obsah

Minister zdravotníctva predpokladá predĺženie núdzového stavu

Epidemická situácia sa zlepšuje len pomaly.

Minister zdravotníctva predpokladá predĺženie núdzového stavu
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a hlavný hygienik SR a profesor Vladimír Krčméry. Foto: SITA

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na základe vývoja epidemickej situácie predpokladá ďalšie predĺženie núdzového stavu a zákazu vychádzania, a to aj po 8. februári. „Budem sa prihovárať za to, aby sa núdzový stav opäť predĺžil o 40 dní. Situácia v nemocniciach je kritická,“ povedal minister na piatkovej (29. 1.) tlačovej konferencii.

Slovensko by malo od 8. februára prejsť na COVID automat, v tomto prípade sa ale krajina zrejme ocitne v čiernej fáze, v ktorej budú ľudia pri presunoch do práce potrebovať potvrdenie o negatívnom výsledku testu. V dôsledku ochorenia COVID-19 aktuálne denne zomrie 107 ľudí, v nemocniciach je v súvislosti s nákazou koronavírusom 3 511 ľudí.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 %, antigénových z 3 na 2 %. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). „Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83 301 na 232 343,“ dodal Krajčí.

Pozrite si záznam celej TK ministra Krajčího:

Minister tiež informoval, že po posúdení finálnych výsledkov celoplošného skríningu stúpla pozitivita v Nitre a Bratislave na úroveň 1,3 %. Oba okresy sa tak ocitli v horšej polovici, ktorá by mala počas tohto víkendu absolvovať druhé kolo testovania. Keďže ale podľa predchádzajúcich informácií boli tieto okresy v lepšej polovici a štát zverejnil nové dáta až v piatok (29. 1.), nemusia cez víkend masívne testovať. Krajčí zároveň požiada o zmenu uznesenia vlády tak, že ľudia v Nitre a Bratislave sa nebudú musieť od 3. februára preukázať negatívnym testom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko