Na hlavný obsah

Na západe Ruska pochovajú desiatky Francúzov, ktorí padli počas napoleonských vojen

Archeológovia našli aj hrob beznohého generála.

Na západe Ruska pochovajú desiatky Francúzov, ktorí padli počas napoleonských vojen
Milovníci histórie v dobových vojenských uniformách počas historickej rekonštrukcie bitky pri Slavkove z roku 1805 v rámci napoleonských vojen. Foto: TASR

V Rusku pochovajú pozostatky viac ako 60 francúzskych vojakov, ktorí zomreli pri ústupe napoleonských vojsk v novembri 1812 neďaleko ruského Smolenska. Ich telá objavili ruskí a francúzski archeológovia v roku 2019. Pozostatky majú byť pochované v meste Vjazma na západe Ruska, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na Nadáciu pre rozvoj rusko-francúzskych historických iniciatív.

„Tento projekt je zameraný na pochovanie francúzskych vojakov zabitých v roku 1812, ktorých pozostatky sa našli pri vykopávkach neďaleko Vjazmy. Proces prípravy pokračuje, detaily sa riešia, antropológovia ešte nedokončili svoju prácu. V pláne je pochovať 13. februára vo Vjazme pozostatky viac ako šesťdesiatich ľudí,“ priblížila nadácia.

Archeológovia pri výskume zameranom na udalosti vojnového roku 1812 preskúmali niekoľko bojísk v oblasti Smolenska. Pri vykopávkach odhalili okrem iného aj pozostatky blízkeho Napoleonova priateľa, generála Charlesa-Étienna Gudina, ktorý prišiel v bitke pri Valutine o obe nohy a po evakuácii do Smolenska čoskoro zomrel, podotkla agentúra TASS. Jeho hrob archeológovia považovali za stratený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet