Na hlavný obsah

Navaľnyj hlási, že je zdravý a vracia sa do vlasti

V Rusku ho dvakrát podmienečne odsúdili.

Navaľnyj hlási, že je zdravý a vracia sa do vlasti
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj v stredu (13. 1.) oznámil, že sa v nedeľu vráti do Ruska. Jeden z najznámejších kritikov Kremľa je v súčasnej dobe v Nemecku, kde sa od augusta minulého roka zotavuje z pokusu o otravu jedovatou látkou zo skupiny novičok. Na svojom instagramovém účte napísal, že sa už pravdepodobne úplne uzdravil a je podľa neho čas k návratu domov, píše agentúra Reuters s tým, že v Rusku ho čaká niekoľko právnych hrozieb.

„Otázka – vrátiť sa alebo nie – predo mnou nikdy nebola. Jednoducho z toho dôvodu, že som neodišiel. Skončil som v Nemecku z jedinej príčiny: pretože sa ma snažili zabiť,“ napísal Navaľnyj na sociálnej sieti. „Prežil som. A teraz Putin, ktorý vydal rozkaz k mojej vražde, kričí na celý svoj bunker a velí svojim sluhom, aby urobili všetko pre to, aby som sa nevrátil. Sluhovia konajú ako zvyčajne: vymýšľajú pre mňa nové trestné konanie,“ dodal.

Do Moskvy sa plánuje vrátiť v nedeľu 17. januára ruskou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Pobeda. Navaľného hovorca vyhlásil, že sa mu úrady snažia zabrániť v návrate do vlasti. Kremeľ skôr vyhlásil, že sa môže do Ruska vrátiť kedykoľvek.

Navaľnyj bol v Rusku dvakrát podmienečne odsúdený. Kritik Kremľa tvrdí, že ho politici prenasledujú a že bol odsúdený len preto, aby nesmel kandidovať proti Putinovi na prezidenta a že ho Európsky súd pre ľudské práva očistil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet