Na hlavný obsah

Nie päť ale sedem miliárd. Rakúsko navyšuje kurzarbeit

Krajina na pomoc firmám vyčlenila už 31 miliárd eur.

Nie päť ale sedem miliárd. Rakúsko navyšuje kurzarbeit
Ľudia stoja v rade pred obchodom vo Viedni 16. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Rakúska vláda na tento rok zvýši rozpočet pre tzv. kurzarbeit z piatich na sedem miliárd eur. Podľa informácií z utorkovej (26. 1.) tlačovej konferencie ministerstiev práce, financií a hospodárstva v súčasnosti pracuje v režime kurzarbeit 458 993 osôb, čo je o 18 600 viac než pred týždňom.

Rakúske firmy doteraz požiadali o príspevok na kurzarbeit vo výške 10,4 miliardy eur a úrad práce AMS vyplatil 5,8 miliardy eur.

„V časoch krízy je naším jasným cieľom zabezpečiť pracovné miesta prostredníctvom režimu kurzarbeit, a to sa nám aj darí,“ cituje agentúra APA ministra práce Martina Kochera. „Pre následné zotavenie bude rozhodujúce, aby sme tento čas dobre využili na ďalšie vzdelávanie a kvalifikáciu,“ dodal.

Najväčšia pomoc v členských štátoch

Koronakríza doteraz najťažšie postihla turistický ruch, gastronómiu, obchody, dopravné firmy a profesie vyžadujúce úzky fyzický kontakt.

„V Rakúsku sa proti ekonomickým dôsledkom pandémie posilňujeme najväčším podporným balíkom v rámci EÚ, aby sme firmy čo najlepšie previedli cez krízu a zachovali čo najviac pracovných miest,“ povedal minister financií Gernot Blümel.

Štúdia inštitútu IHS (Inštitút pre pokročilé štúdie) uvádza, že žiadna iná členská krajina Európskej únie nemá väčšie opatrenia na záchranu zdravia a pracovných miest než Rakúsko. Podľa ministerstva financií krajina doteraz prostredníctvom rôznych druhov podpory vyplatila alebo záväzne prisľúbila pomoc vo výške zhruba 31 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika