Na hlavný obsah

Otváranie škôl v januári je ešte otázne, ministerstvo školstva chce rozhodnúť čím skôr

Zatiaľ môžu byť otvorené len materské školy.

Otváranie škôl v januári je ešte otázne, ministerstvo školstva chce rozhodnúť čím skôr
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie na tému Návrat do škôl 17. decembra 2020, kde predstavil školský COVID automat. Foto: TASR

Deti sa mali pôvodne po prázdninovej prestávke vrátiť do školských lavíc 11. januára. Ministerstvo školstva vypracovalo k návratu do škôl manuál a postupovať sa malo podľa školského COVID automatu. To sa však po zhoršení situácie a sprísnení opatrení zmenilo. Ministerstvo chce o ďalšom postupe informovať najneskôr do utorka 5. januára.

„Vzhľadom na ostatné zavedenie lockdownu pracujeme na tom, aby sme usmernili školy k fungovaniu od 11. januára. Inicioval som zasadnutie konzília epidemiológov, aby túto vec posúdili,“ informoval na sociálnej sieti minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Dodal, že kontaktoval aj hlavného hygienika a ministra zdravotníctva so žiadosťou, aby sa dohodli na odporúčaní pre školy.

Minister školstva sa v tejto súvislosti online stretne s primátormi 70 najväčších miest na Slovensku. „Veľmi v tejto veci oceňujem pripravenosť samospráv na pretestovanie a organizovanie celého procesu,“ doplnil Gröhling. Samosprávy, ako zriaďovatelia veľkého množstva škôl, už skôr prejavili ochotu podieľať sa na testovaní učiteľov, žiakov a ich rodičov, ktoré by malo prechádzať návratu detí do školských lavíc.

O ďalšom postupe bude ministerstvo najneskôr v utorok 5. januára informovať samosprávy, SK8, zriaďovateľov, školy, ako aj profesné organizácie.

Škôlky môžu byť otvorené, rezort zriaďovateľom radí zvážiť možnosť ich prevádzky

Aj napriek zhoršenej situácii môžu byť od pondelka 4. januára otvorené materské školy (MŠ), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Môže tak urobiť podľa podmienok, ktoré boli platné pred 21. decembrom. Ministerstvo školstva o tom informuje na svojej webovej stránke. Dodáva však, že všetkým zriaďovateľom MŠ odporúča, aby zvážili možnosť ich prevádzky.

Rezort školstva odporúča, aby boli materské školy otvorené len „pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým vyplýva z povahy práce, že nemôžu vykonávať prácu z domu a musia dochádzať do zamestnania v štandardnom mieste výkonu práce.“

Prevádzka materských škôl mohla byť podľa rozhodnutia zriaďovateľa prerušená prevádzku v čase od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021 v zmysle platnej legislatívy, uzatvára ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko