Na hlavný obsah

Pri útoku na sídlo amerického kongresu zomreli štyria ľudia, polícia zadržala desiatky osôb

Do ulíc Washingtonu povolali Národnú gardu.

Pri útoku na sídlo amerického kongresu zomreli štyria ľudia, polícia zadržala desiatky osôb
Príslušníci Národnej gardy stoja pred budovou Kapitolu 6. januára 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Útok na sídlo Kongresu USA v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok (7. 1.) agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili v stredu (6. 1.) na Kapitol a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese policajti postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal Contee. O jej úmrtí už predtým informovali médiá.

Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby – v sídle republikánov aj demokratov.

Evakuácia budovy

Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že opäť zaistili bezpečnosť Kapitolu. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákazu nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Zároveň predĺžila stav núdze v hlavnom meste na nasledujúce dva týždne.

Blokovanie Trumpových účtov

Americká spoločnosť Twitter oznámila, že na 12 hodín zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a nariadila mu odstrániť tri jeho príspevky, ktoré porušujú pravidlá tejto sociálnej siete. Ak tak nespraví, Twitter pohrozil jeho trvalým zrušením.

Predtým, ako Twitter Trumpov účet zablokoval, prezident zverejnil videá, v ktorých reagoval na dianie v americkom hlavnom meste Washington, pričom v nich zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaní výsledkov novembrových prezidentských volieb.

Videá zverejnené Trumpom najskôr odstránili sociálna sieť Facebook a videoserver YouTube a následne k tomuto kroku pristúpil aj Twitter. Tvrdili, že Trump podnecuje násilné protesty svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na budovu amerického Kapitolu.

Trumpov účet zostane zablokovaný, pokiaľ nedôjde k odstráneniu problematických príspevkov, uviedol bezpečnostný tím Twitteru.

„V dôsledku bezprecedentnej a pretrvávajúcej násilnej situácie vo Washingtone sme požiadali o odstránenie troch tvítov z účtu Donalda Trumpa, ktoré boli dnes zverejnené, z dôvodu opakovaného a závažného porušovania našej politiky,“ uvádza Twitter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet