Na hlavný obsah

Talianska vláda zvažuje právne kroky proti Pfizeru, v hre je aj žaloba

Dôvodom sú nižšie dodávky vakcíny.

Talianska vláda zvažuje právne kroky proti Pfizeru, v hre je aj žaloba
Americká spoločnosť Pfizer spolu s nemeckou firmou BioNTech vyvinuli prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Talianska vláda dala v stredu (20. 1.) pokyn svojmu právnemu oddeleniu, aby zvážilo právne kroky vrátane žaloby, proti farmaceutickej spoločnosti Pfizer. Dôvodom sú očakávané nižšie dodávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Úrady sa obávajú, že nebudú mať dostatočné množstvo očkovacej látky potrebnej na druhé kolo očkovania.

„Zhodnotíme, aké právne kroky podniknúť na ochranu talianskych občanov a ich zdravia, a to vo všetkých možných občianskoprávnych a trestnoprávnych inštanciách,“ uviedol taliansky minister pre regionálne záležitosti Francesco Boccia.

Taliansko zatiaľ obdržalo približne 1,5 milióna dávok vakcín, z ktorých už použilo 1,23 milióna. Vďaka tomu bolo zaočkovaných asi 750 000 lekárov a zdravotných sestier, ktorí boli v prvej prioritnej skupine. V aktuálnej fáze sú očkovaní aj klienti domovov sociálnej starostlivosti a seniori vo veku viac ako 80 rokov.

Do Talianska v stredu dorazila týždenná dodávka 330 000 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer, čo je o 29 % menej, než koľko pôvodne v krajine očakávali. Zníženú dodávku Rím očakáva aj budúci týždeň. V menšej miere dodáva Taliansku vakcíny aj spoločnosť Moderna.

Z dôvodu čiastočného výpadku dodávok sa talianske ministerstvo zdravotníctva obáva, že krajina nebude mať dostatok dávok na druhé kolo očkovania. Ministerstvo tak vyzvalo jednotlivé regióny k solidarite a zdieľaniu zatiaľ nespotrebovaných vakcinačných látok.

Taliansko v utorok (19. 1.) zaznamenalo približne 10 500 nových prípadov infekcie koronavírusom a 603 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Od minuloročného februára sa v Taliansku infikovalo koronavírusom 2,4 milióna ľudí a umrelo 83 157 z nich. Taliansko patrí v štatistikách v pomere k počtu obyvateľov medzi krajiny v Európe aj vo svete, ktoré sú najviac zasiahnuté pandémiou ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet