Na hlavný obsah

Vláda predĺžila asistované sčítanie obyvateľstva, trvať bude až do konca októbra

Samosčítanie sa uskutoční elektronickou formou.

Vláda predĺžila asistované sčítanie obyvateľstva, trvať bude až do konca októbra
Na ilustračnej snímke sčítanie volebných lístkov. Foto: TASR/AP

Sčítanie obyvateľstva za pomoci asistentov by sa malo dať vykonať aj neskôr, ako v čase riadneho sčítania obyvateľov, a to do konca októbra. Rozhodla o tom vláda na svojom stredajšom (20. 1.) rokovaní. Chce tak predísť zvýšenému ohrozeniu zdravia najzraniteľnejšej časti obyvateľov ochorením COVID-19 v čase vrcholiacej pandémie.

Návrh zákona predložil vláde Štatistický úradu SR a vyplýva z predpokladu, že na Slovensku bude v čase sčítania pretrvávať závažná epidemiologická situácia. Sčítanie obyvateľov je naplánované v období od 15. februára do 31. marca.

Takzvané samosčítanie sa uskutoční prostredníctvom elektronických formulárov. Štatistický úrad ale počíta aj s tým, že niektorí obyvatelia sa z dôvodu zdravotných obmedzení, veku alebo nedostatku digitálnych zručností nedokážu samosčítať a niektorým nebudú môcť pomôcť ani blízke osoby alebo iné osoby, ktoré s nimi žijú v jednej bytovej domácnosti. Zorganizuje preto aj asistované sčítanie, počas ktorého k týmto obyvateľom prídu asistenti, ktorí im pomôžu formulár vyplniť.

Úrad predložil vláde tento návrh, pretože pre pandemickú situáciu vidí potrebu, aby sa asistované sčítanie uskutočnilo v neskoršom období ako počas doby sčítania obyvateľov od 15. februára do 31. marca. „Vzhľadom na túto situáciu sme požiadali o zmenu zákona, kde sme asistentov vytiahli z tohto prvého kola sčítania elektronického a presunuli sme ich do druhej časti, do takzvaného dosčítania, ktoré sme predĺžili do konca októbra tohto roku,“ povedal predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek. Ako dodal, cieľom je, aby sa čo najviac obyvateľov sčítalo elektronicky.

Ballek vysvetlil, že asistenti sčítania sú osoby, ktoré mali prísť na požiadanie k osobám, ktoré potrebujú asistenciu pri sčítaní. Dodal, že asistenti do 31. marca nebudú k ľuďom zatiaľ chodiť. Vláda zároveň schválila prijatie návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko