Na hlavný obsah

Americký Senát rozhodol: Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure

Senátori potrebnú dvojtretinovú väčšinu nedosiahli.

Americký Senát rozhodol: Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký Senát po niekoľkodňovom rokovaní rozhodol, že bývalý prezident Donald Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure v súvislosti s násilnosťami v Kongrese zo 6. januára tohto roku. Za odsúdenie republikánskeho exprezidenta síce hlasovalo 57 senátorov, potrebnú dvojtretinovú väčšinu (67 hlasov) sa im dosiahnuť nepodarilo.

Za Trumpovo odsúdenie hlasovalo aj sedem republikánov, čo je v procese impeachmentu najviac. Za posledný rok je to druhýkrát, čo Trump ústavnú žalobu ustál a bol oslobodený. Vlani vo februári to bolo v súvislosti s údajným zneužitím funkcie a marením spravodlivosti so snahou prinútiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ku kroku, ktorý by Trumpovi politicky vyhovoval.

Demokrati podali ústavnú žalobu na Trumpa pre jeho úlohu pri násilnostiach v Kongrese, na ktorý v januári zaútočil dav Trumpových stúpencov. V ten deň mali zákonodarcovia na programe potvrdenie výsledkov novembrových prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil demokrat Joe Biden. V súvislosti s výtržnosťami v Kapitole zomrelo päť ľudí.

Demokrati sa počas teraz ukončeného procesu snažili dokázať, že Trump svojimi výrokmi o údajne sfalšovaných voľbách a nevyhnutnosti tvrdo bojovať za jeho víťazstvo svojich stúpencov nabádal k násiliu. Pomocou impeachmentu mu chceli zabrániť v tom, aby sa o prezidentský úrad mohol v roku 2024 uchádzať znova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet