Na hlavný obsah

Dlhé desaťročia posúval džez dopredu, získal 23 cien Grammy. Zomrel Chick Corea

Presadil sa už na začiatku 60. rokov 20. storočia.

Dlhé desaťročia posúval džez dopredu, získal 23 cien Grammy. Zomrel Chick Corea
Zomrel džezový virtuóz Chick Corea. Snímka je z jeho koncertu v Bratislave z roku 2011. Foto: TASR

Legendárny americký džezový klavirista a skladateľ Chick Corea zomrel vo veku 79 rokov, oznámila vo štvrtok (11. 2.) večer agentúra AFP. Virtuóz hrajúci na klávesové nástroje viac ako päť desaťročí podľahol v utorok (9. 2.) vzácnej forme rakoviny, uviedol server Rolling Stone s odvolaním sa na oznámenie zverejnené na Coreovej stránke na facebooku.

Američan bol jednou z najväčších ikon súčasného džezu, o čom svedčilo aj to, že sa stal štvrtým najčastejšie nominovaným umelcom v histórii cien Grammy (spolu 63 nominácií), pričom toto ocenenie získal v 23 prípadoch.

Corea sa presadil už na začiatku 60. rokov minulého storočia, kedy spolupracoval so Stanom Getzom, Herbiem Mannom a ďalšími hudobníkmi a podieľal sa na raketovom rozšírení elektrickej džezovej vlny. Neskôr sa pridal ku kapele Milesa Davisa, kde zohral kľúčovú rolu, keď slávnemu trubkárovi pomohol s prechodom k modernejšiemu zvuku. Po práci s Davisom založil vlastnú priekopnícku kapelu Return to Forever. V nasledujúcich dekádach sa Corea pustil do nespočetného množstva projektov.

Jeho diskografia dnes obsahuje viac ako 80 štúdiových, 23 live a deväť kompilačných albumov. V bratislavskom PKO koncertoval 23. októbra 2007. Spolu s Garym Burtonom vystúpil aj na koncerte v bratislavskej Incheba Aréne 2. apríla 2011.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet