Na hlavný obsah

Erdogan obvinil USA z podpory terorizmu

Ide o kauzu popravených Turkov.

Erdogan obvinil USA z podpory terorizmu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené štáty z podpory terorizmu v prípade 13 občanov Turecka, ktorých podľa neho popravila Strana kurdských pracujúcich (PKK). Ankara ju pokladá za teroristickú organizáciu. Spojené štáty odsúdili usmrtenie skupiny mužov, pripomenula v pondelok (15. 2.) agentúra Reuters. Nález tiel oznámilo v nedeľu (14. 2.) turecké ministerstvo obrany.

„Vyhlásenie Spojených štátov je smiešne, oni tvrdia, že PKK nepodporujú, ale určite to robia,“ uviedol Erdogan. Turecko vyčíta USA podporu kurdských milícií YPG v Sýrii. Túto organizáciu považujú turecké úrady za priamo prepojenú s PKK. Samotná Strana kurdských pracujúcich sa však nachádza na zozname teroristických organizácií, ktorý vedú USA aj Európska únia.

https://twitter.com/EnglishZhyan/status/1361314267635539969

„Odsudzujeme tento čin najdôraznejším možným spôsobom, ak sú správy, že tureckých civilistov zabila PKK, pravdivé,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. Zdôraznil tiež spoločné členstvo Turecka a USA v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Turecké úrady doteraz identifikovali desať z 13 nájdených mužov. Podľa nich ide o vojakov, policajtov a dvoch civilistov, ktorých PKK uniesla za ostatých šesť rokov. To je podľa Ankary ďalším dôkazom, že muža usmrtili Kurdi. Zajatci boli podľa armády popravení ranou do hlavy či pŕs.

Počas útoku na jaskynný systém na hranici medzi Tureckom a Irakom, kde našli telá, zabila turecká armáda 48 osôb, ktoré boli podľa nej ozbrojenými členmi PKK. Pri operácii zahynuli traja tureckí vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet