Na hlavný obsah

Generálny prokurátor našiel pochybenia vo vyšetrovaní úmrtia študentky Linh

Znalecké dokazovanie trvalo pridlho, skonštatoval.

Generálny prokurátor našiel pochybenia vo vyšetrovaní úmrtia študentky Linh
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: SITA

Generálny prokurátor (GP) SR Maroš Žilinka našiel viaceré pochybenia pri vyšetrovaní dopravnej nehody, pri ktorej 21. septembra 2020 po tom, ako ju v Bratislave na Tomášikovej ulici zrazilo auto, zomrela mladá študentka Linh. Pochybenia vyšetrovateľa v tomto prípade zistil aj policajný prezident Peter Kovařík.

Žilinka dal v polovici januára preskúmať trestné konanie prokurátorovi trestného odboru GP SR. Na základe tohto preskúmania „zistil vážne pochybenia pri prvotných úkonoch dokumentovania dopravnej nehody, neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora“.

Krajskému prokurátorovi v Bratislave preto uložil prijať opatrenie na odstránenie ďalších prieťahov v trestnom konaní. Nariadil mu tiež vykonávať aktívny dozor prokurátora a vyvodiť disciplinárne dôsledky „z porušenia povinností konajúceho prokurátora“. Generálna prokuratúra prisľúbila, že bude túto trestnú vec naďalej intenzívne sledovať.

Na vyšetrovanie sa pozrel aj šéf policajtov

Na vyhlásenie Maroša Žilinku reagoval aj prezident Policajného zboru Peter Kovařík s tým, že kontrolu spisu v tejto trestnej veci dal urobiť ešte v októbri minulého roku. „Záver kontroly bol, že došlo k pochybeniam. Druhú kontrolu som nariadil začiatkom tohto roku,“ uviedol Kovařík. Verejnosť ubezpečil, že nasledovať teraz bude vyvodenie zodpovednosti ako vyšetrovateľa, tak aj jeho nadriadeného, „pretože si pravdepodobne neplnil ani jeden, ani druhý svoje povinnosti.“

K tragickej dopravnej nehode došlo 21. septembra 2020. Polícia vtedy informovala, že pri dopravnej nehode zahynula 18-ročná chodkyňa. Auto mala šoférovať 35-ročná vodička, pričom k zrážke došlo na priechode pre chodcov.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko