Na hlavný obsah

Naša kozmická loď je na obežnej dráhe Marsu, informujú čínske štátne médiá

K červenej planéte letela takmer sedem mesiacov.

Naša kozmická loď je na obežnej dráhe Marsu, informujú čínske štátne médiá
Na snímke raketa, ktorá vyniesla do vesmíru čínsku kozmickú loď pri svojom štarte 23. júla 2020. Foto: SITA/AP

Bezposádková čínska kozmická loď Tchien-wen-1 sa v stredu (10. 2.) dostala na obežnú dráhu Marsu. Je to už druhá kozmická loď za posledné dva dni, ktorá sa priblížila k Červenej planéte. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.      

Ide o najnovší úspech ambiciózneho vesmírneho programu Číny. Tchien-wen-1 sa dostala na obežnú dráhu Marsu po takmer sedemmesačnom lete, z južnej Číny odštartovala vlani v júli.

Dieťa s matkou počas výstavy, na ktorej sú vystavené ukážky vesmírnych vozidiel, ktoré chce Čína využívať na svojej misii na Marse. (SITA/AP)

Súčasťou kozmickej lode Tchien-wen-1 sú 240-kilogramový pristávací modul a diaľkovo ovládané vozidlo (rover). Po pristátí plánovanom v máji budú skúmať povrch Marsu, ako aj horniny do hĺbky 100 metrov a atmosféru planéty.

K Marsu sa priblížili aj sondy SAE i USA

Úspešná bola aj misia Spojených arabských emirátov (SAE). Ich sonda nazvaná Amal (Nádej) sa v utorok po prekonaní takmer 500 miliónov kilometrov tiež úspešne dostala na obežnú dráhu planéty Mars. Ide o prvú medziplanetárnu misiu arabskej krajiny. Úlohou sondy Amal počas najmenej dvoch rokov bude z obežnej dráhy skúmať atmosféru Marsu a monitorovať klimatické zmeny.

Budúci týždeň 18. februára by malo na povrch Marsu zosadnúť robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Súčasťou technického vybavenia sondy je aj malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet