Na hlavný obsah

Opatrenia netreba sprísňovať, treba ich začať dodržiavať, odkazuje hlavný hygienik

K jeho výzvam sa pridáva aj Mikulec a Gröhling.

Opatrenia netreba sprísňovať, treba ich začať dodržiavať, odkazuje hlavný hygienik
Hlavný hygienik SR Ján Mikas počas príchodu pred začatím rokovania Pandemickej komisie vlády SR. Foto: SITA

V súvislosti so zlou epidemickou situáciou na Slovensku sa začalo hovoriť o možnom sprísňovaní opatrení. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) hovoril o možnosti kontrolovať výnimky zo zákazu vychádzania formou SMS správ. S týmto návrhom sa nestotožnili jeho koaliční kolegovia. Hlavný hygienik Ján Mikas si myslí, že opatrenia sú nastavené dosť prísne, treba ich ale dodržiavať.

„Uvedomujem si, že ľudia sú unavení a frustrovaní a situácia sa nezlepšuje tak, ako by sme si predstavovali. Žiaci stále nie sú v školách a tlak verejnosti je, samozrejme, veľký,“ uviedol Mikas pred utorkovým (2. 2.) zasadnutím pandemickej komisie, ktorá diskutuje aj o ďalšom postupe v boji s pandémiou.

Mikas poznamenal, že očakávania boli také, že po skríningovom testovaní sa výrazne zlepší pandemická situácia. „Stále máme, bohužiaľ, plné nemocnice a stále zomierajú ľudia. Myslím si, že keby sa dodržiavali nastavené opatrenia všetkými bez výnimky, tak by sa dalo takýmto spôsobom pokračovať,“ dodal hlavný hygienik k aktuálne nastaveným opatreniam.

Vývoj v krajine momentálne vôbec nenasvedčuje tomu, že by mohlo dôjsť k uvoľňovaniu opatrení a Mikas by bol v takýchto úvahách „veľmi opatrný“.„Aj my sme čakali na konci januára lepšie výsledky, aké máme. Stále ale zaznamenávame desiatky úmrtí denne,“ doplnil. Predvídateľnosť pandemickej situácie podľa neho zhoršuje aj výskyt rôznych mutácií koronavírusu.

Gröhling stále verí v skorý návrat detí do škôl

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) stále verí, že od pondelka (8. 2.) sa do škôl vrátia nielen prváci a druháci. „Máme množstvo argumentov na to, aby sme presvedčili nielen epidemiológov alebo ostatných kolegov. Verím, že dnes budeme mať pozitívne správy,“ povedal pred rokovaním pandemickej komisie.

Hlavným argumentom ministerstva školstva je vzdelávanie detí. „Je nemožné, aby sa prváci a druháci v rámci svojho vývoja vzdelávali online formou. Pre nich aj len niekoľko týždňov takéhoto vzdelávania spôsobuje do budúcnosti problémy,“ zdôraznil minister. Dodal, že školy sa výsledok rokovaní dozvedia v stredu (3. 2.) ráno, po pandemickej komisii bude totiž v utorok ešte zasadať aj vláda. Pri návrate detí prvého stupňa základných škôl a materských škôl sa o pretestovaní zatiaľ neuvažovalo, v prípade žiakov druhého stupňa a stredných škôl sa zvažujú antigénové aj kloktacie testy, doplnil.

Gröhling, podobne ako hlavný hygienik, vyhlásil, že na Slovensku je zavedených množstvo opatrení, ktoré ale treba „dotiahnuť do konca, až potom vymýšľať nejaké ďalšie a nové“.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zdôraznil, že ľudí treba vyzývať na to, aby ich dodržiavali. Kontroly sú podľa neho dostatočné, minister si ale myslí, že pri aktuálnom nastavení ľudí na Slovensku „už nemá zmysel takmer nič“. „My nemáme čo sprísňovať. Ja nemôžem dať policajta na každý roh,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko