Na hlavný obsah

Počúvajme vedcov a menej sa venujme experimentom, vyzvala prezidentka

Pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna.

Počúvajme vedcov a menej sa venujme experimentom, vyzvala prezidentka
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Jedna z vecí, ktorá sa v čase pandémie na Slovensku opakovane zanedbávala, bolo nepočúvanie vedeckého hlasu. Na utorkovej (16. 2.) tlačovej konferencii to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s odborníkmi z iniciatívy Veda pomáha. Je presvedčená o tom, že lockdown funguje, vyzvala však na dôsledné dodržiavanie nariadení. 

„Pandémia je výsostne odborná a nie politická otázka,“ upozornila s tým, že je potrebné zlepšiť kontroly opatrení, dodržiavania karantény a kontroly hraníc. Ďalej zvýšiť kapacitu PCR testovania a zamerať sa na sekvenovanie, ktoré odhaľuje mutácie koronavírusu. Vzhľadom na to, že situácia s pandémiou sa neustále vyvíja, je podľa nej nevyhnutné zrevidovať či aktualizovať covidový automat.

„Robme veci, ktoré sú síce prácne, ktoré možno nie sú natoľko atraktívne, ale sú osvedčené, menej sa, prosím, venujme experimentom,“ vyzvala Čaputová.

Uviedla, že antigénové testovanie sa osvedčilo ako dobrý nástroj v boji s pandémiou, no súčasne v rámci celoplošných aktivít zvyšuje mobilitu a certifikát o negatívnom výsledku dáva občanom často psychologicky falošný pocit bezpečia. Prezidentka zdôraznila potrebu kvalitnej, konzistentnej a pokojnej komunikácie.

„Chýbajú nám kľúčové dáta, aby sme vyhodnotili efekt opatrení. Netušíme, koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti a koľko ich odchádza. Nepoznáme vek hospitalizovaných a nevieme, koľkých pacientov prekladajú z covidové na necovidové oddelenia. Nevieme, koľko testov bolo iba skríningových, koľko ich bolo v nemocniciach a nevieme ani údaje o trasovaní – jeho efektivite či koľkí ľudia z trasovaných skončili v nemocnici. Máme najlepšie testy na britskú mutáciu, ale nevieme, ako sa vyvíja jej prevalencia. Nedozvedeli sme sa, ako dopadlo otvorenie škôl, či je bezpečné ísť do obchodu alebo cestovať MHD,“ vymenoval matematik Richard Kollár.

Klempa: Nové varianty sú komplikáciou pre ľudstvo

Virológ Boris Klempa potvrdil, že nové varianty koronavírusu pandémiu zmenili. „Je to komplikácia pre ľudstvo aj Slovensko. Vieme, že britský variant je na Slovensku prítomný a prevláda. Je vysoko pravdepodobné, že miera jeho prevalencie bude stúpať,“ avizoval.

Klempa dodal, že československý variant tu bol už na jeseň, nie je ale na jednej úrovni s britským či juhoafrickým. „Predpokladáme, že sa preň začala situácia zhoršovať, ale britský variant ho ako keby vytlačil a nie je pravda, že sa šíri nový variant od nás do sveta,“ skonštatoval.

Čaputová priznala, že vníma náladu spoločnosti a úvahy, či vláda nemá vyvodiť za zlý vývoj pandémie zodpovednosť. „Otázky považujem za legitímne, situácia je vážna. Odpoveď môže dať len vládna koalícia,“ reagovala na otázku, či by nemala nastať zmena na poste šéfa rezortu zdravotníctva. Prezidentka zhodnotila, že je nutná zmena štýlu vládnutia a je nevyhnutné, aby na situáciu kabinet zareagoval. „Akú podobu tá zmena vládnutia bude mať, nechám na vláde,“ uviedla.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko