Na hlavný obsah

Slovensko ešte nepožiadalo Spojené arabské emiráty o vydanie Suchobu

Obvineného podnikateľa zadržal Interpol.

Slovensko ešte nepožiadalo Spojené arabské emiráty o vydanie Suchobu
Dubaj bol obľúbenou destináciou viacerých známych Slovákov, ktorí sú obvinení alebo vo väzbe. Foto: TASR/AP

Interpol zadržal minulý týždeň v Spojených arabských emirátoch (SAE) podnikateľa Michala Suchobu. Slovensko však ešte nepožiadalo SAE o jeho vydanie. Žiadosť musí odísť diplomatickou cestou na základe reciprocity do 30 dní od zadržania. Majiteľ firmy Allexis je obvinený v kauze utajených tendrov na finančnej správe.

Policajná akcia Mýtnik spôsobila veľké problémy aj bývalému šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu a jednému z najbohatších Slovákov – Jozefovi Brhelovi. Podnikateľ v IT Michal Suchoba sa jej vyhol, lebo už nejaký čas býva v Dubaji. Zmluva, ktorá by Slovensku zaručila jeho vydanie, neexistuje, to však neznamená, že to nie je možné. „Áno, existuje základ reciprocity. Takéto niečo tu je v prípade, ak krajina nepristúpi k dohovoru alebo nie je žiadna zmluva – je to na ich posúdení a rozhodnutí. Ani nás nemôžu emiráty ako dotlačiť, aby sme im niekoho vydali,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Rovnako Slovensko nemôže SAE dotlačiť k tomu, aby sa Suchoba vrátil do krajiny. Úradný preklad zo Špecializovaného trestného súdu do arabčiny by mal prísť na ministerstvo spravodlivosti koncom tohto týždňa. Bezpečnostný expert Andor Šándor pre Rádiožurnál povedal, že dôležité bude, akú silu bude mať slovenská diplomacia. Ani to však podľa neho nie je zárukou úspechu.

Vyvážali milióny súkromnými lietadlami?

Dubaj si okrem Suchobu obľúbili viacerí známi Slováci, ktorí sú obvinení alebo vo väzbe. O tom, že súkromnými letmi sa tam pravidelne vyvážali milióny eur v hotovosti, vypovedal jeden z kajúcnikov – bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Michal Suchoba ale pravdepodobne nie je jediným Slovákom, ktorý peniaze z údajnej trestnej činnosti mohol vyviezť za hranice.

K evidencii takýchto letov sa je takmer nemožné dostať. Ako priblížila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, letisko neeviduje z hľadiska osobných údajov pasažierov, ktorí sa týmito letmi prepravujú. „Neevidujeme ani počty letov do jednotlivých destinácií,“ dodala. Viac sa Rádiožurnál nedozvedel ani na ministerstve obrany, vnútra či dopravy.

Trvalý pobyt mal v Dubaji aj nitriansky podnikateľ Norbert  Bödör a po skončení v politike tam začal podnikať exminister vnútra Robert Kaliňák.

Špecializovaný trestný súd v rámci akcie Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených – bývalého riaditeľa Finančnej správy SR Františka Imreczeho, vplyvného podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý je označovaný za mecenáša Smeru-SD, jeho brata Petra, konateľku Allexisu Janu Rovčaninovú a bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu. Obvinenia sa týkajú trestnej činnosti, ktorá súvisí s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko