Na hlavný obsah

Srbsko nasadilo v očkovaní vysoké tempo. Má vakcíny z Ruska, Číny aj USA

Krajina je druhou najrýchlejšou v Európe.

Srbsko nasadilo v očkovaní vysoké tempo. Má vakcíny z Ruska, Číny aj USA
Srbská zdravotníčka pracujúca vo vakcinačnom centre v srbskom Belehrade. Foto: SITA/AP

Srbsko už proti ochoreniu COVID-19 zaočkovalo viac ako pol milióna ľudí. Vo štvrtok (4. 2.) o tom informovala agentúra Tanjug, ktorá dodáva, že balkánska krajina je v počte podaných vakcín na milión obyvateľov druhá v Európe. Premiérka Ana Brnabič tvrdí, že Srbsku sa vypláca politika, ktorá sa nepozerá na krajinu pôvodu objednaných očkovacích látok.

Srbsko je v počte zaočkovaných ľudí vzhľadom na celkovú populáciu hneď druhé za Veľkou Britániou. Vo vakcinácii obyvateľov je zároveň zďaleka najúspešnejšou krajinou Balkánu, vrátane členských štátov EÚ. Niektorí susedia Srbska, medzi ktorými je Severné Macedónsko, Kosovo, či Bosna, zatiaľ s očkovaním ani nezačali.

Krajina pôvodu vakcíny nehrá žiadnu rolu

Úrady v krajine zaregistrovali na používanie americko-nemeckú očkovaciu látku od konzorcia firiem Pfizer a BioNtech, ruský Sputnik V aj čínsku látku od farmaceutickej spoločnosti Sinopharm a obyvateľov očkujú všetkými z nich. Srbská premiérka pripisuje úspech krajiny práve tomu, že Belehrad sa nespolieha len na vybraných výrobcov.

„Ani v jednej chvíli sme vakcíny nepolitizovali, žiadnu rolu nehrala ani krajina pôvodu,“ uvidela premiérka v rozhovore pre nemecký časopis Focus. Srbsko sa usiluje o členstvo v Európskej únii, zároveň ale pestuje priateľské vzťahy s Ruskom a Čínou.

V celosvetovom meradle vedie vo vakcinácii Izrael, ktorý už zaočkoval 60 % svojich obyvateľov.

Podľa agentúry Bloomberg sa Srbsku v kritickej chvíli vypláca jeho zahraničná politika, ktorá sa snaží vyvažovať vplyvy Západu aj Východu. Balkánska krajina sa vďaka tomu stala nečakaným ťahúňom vakcinácie v Európe vo chvíli, keď sa väčšina krajín Únie stretáva s organizačnými problémami.

Hromadná vakcinácia srbského obyvateľstva sa začala 19. januára, k dnešnému dňu dostalo prvú dávku už 513 652 ľudí. Od začiatku epidémie sa v krajine, ktorá má približne sedem miliónov obyvateľov, nakazilo viac ako 400 000 ľudí, z toho 1 932 ich pribudlo za posledný deň. V dôsledku ochorenia COVID-19 umrelo za posledných 24 hodín 15 ľudí, celkovo krajina eviduje 4 071 úmrtí a viac ako 4 000 aktuálne hospitalizovaných osôb v súvislosti s nákazou koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet