Na hlavný obsah

Turecko oznámilo oslobodenie 15 námorníkov, v januári ich uniesli piráti

Nie je jasné, či za nich bolo vyplatené výkupné.

Turecko oznámilo oslobodenie 15 námorníkov, v januári ich uniesli piráti
Na ilustračnej snímke kontajnerová loď s nákladom. Foto: SITA/AP

Tureckí námorníci, ktorých uniesli na konci januára pri brehoch Nigérie, boli v piatok (12. 2.) oslobodení. Oznámili to turecké štátne médiá. Pri útoku pirátov bolo unesených 15 námorníkov a jeden člen posádky pôvodom z Azerbajdžanu prišiel o život, informovala agentúra Reuters. Zatiaľ nie je jasné, za akých okolnosti boli muži oslobodení.

Niekoľko dní po útoku turecké médiá uviedli, že piráti sa ozvali istanbulskej dopravnej firme, ktorej prepadnutá loď patrí a začali s ňou jednať o podmienkach prepustenia mužov. Či bolo vyplatené výkupné ale médiá v piatok neuviedli.

Podľa vlastníka lode sú námorníci v dobrom zdravotnom stave a do niekoľkých dní by sa mohli vrátiť do Turecka. Podľa tureckej tlače nie je jasné, či mužov oslobodili sami piráti, alebo boli oslobodení pri vojenskej operácii.

Útokov na lode pribúda

Piráti napadli 25. januára v Guinejskom zálive kontajnerovú loď Mozart, ktorá plávala pod libérijskou vlajkou, počas jej cesty z nigérijského hlavného mesta Lagos do Kapského Mesta v Juhoafrickej republike. Po útoku, ktorý vyšetrovatelia považujú za veľmi sofistikovaný, zostali na palube lode podľa predchádzajúcich správ kapitán a ďalší dvaja členovia posádky. Tí sa už vrátili do Turecka.

Počet pirátskych prepadnutí vo svetových moriach minulý rok narástol na 195, čo bolo o 33 viac ako v roku predtým. Najčastejšie boli útoky v Guinejskom zálive, zatiaľ čo pri somálskych brehoch sa na rozdiel od minulosti žiadny takýto incident nestal. Na Gunijeský záliv pripadá deväť z jedenástich minuloročných prípadov ostreľovania a 95 % z celkovo 135 unesených námorníkov. Osemdesiat percent útočníkov bolo ozbrojených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet