Na hlavný obsah

Tvrdenia o tom, že Slovensko nenávratne prišlo o miliardu eur, preverí špeciálna prokuratúra

Remišová pochybenia odmieta.

Tvrdenia o tom, že Slovensko nenávratne prišlo o miliardu eur, preverí špeciálna prokuratúra
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka uložil zástupcovi špeciálneho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preveriť tvrdenie europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej a poslankyne Národnej rady SR Jany Bittó Cigánikovej (obe SaS) o tom, že Slovensko nenávratne prišlo o miliardu eur v dôsledku nekonania vicepremiérky Veroniky Remišovej (OĽANO). Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

Prokurátor ÚŠP preverí, či takým „konaním nedošlo k spáchaniu trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.“

Ďuriš Nicholsonová v pondelok (8. 2.) na tlačovej konferencii uviedla, že Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o miliardu eur, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v EFRR jej realokáciu. „My sa sústreďujeme na peniaze z fondu obnovy, ale zabúdame na miliardy, ktoré nám ležia v ‚šuflíkoch‘ (EÚ), lebo sú nevyčerpané a musia sa dostať k ľuďom. Napríklad minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) peniaze v Európskom sociálnom fonde nemá a potrebuje ich. On zabezpečuje štátnu pomoc, ktorá ide za živnostníkmi, za tými, ktorí sú na SOS-dávkach, za tými ktorí reálne uviaznu v pasci chudoby,“ upozornila Ďuriš Nicholsonová.

Remišová na vyjadrenia europoslankyne reagovala s tým, že nie je pravda, že Slovensko miliardu eur z eurofondov nerealokovalo na boj s ochorením COVID-19 a na tlačovej konferencii strany SaS odznelo mnoho zavádzajúcich informácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko