Na hlavný obsah

Ústavná žaloba voči Trumpovi je protiústavná, tvrdia jeho právnici

Senát nemá právo súdiť Trumpa ako súkromného občana, uviedli.

Ústavná žaloba voči Trumpovi je protiústavná, tvrdia jeho právnici
Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania Trumpová. Foto: TASR/AP

Právnici bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa popreli exprezidentov podiel na podnecovaní násilia, ktoré viedlo k útoku na Kapitol. Ústavná žaloba, ktorej Trump čelí, je podľa nich protiústavná. Informovala o tom agentúra Reuters. Trumpov právny tím sa mohol do utorka (2. 2.) vyjadriť k obvineniu, ktoré vzniesli voči exprezidentovi. Senát začne prerokovávať impeachment budúci týždeň.

Exprezidentovi právnici vo svojom výklade podľa agentúr uviedli, že Senát nemá právo súdiť Trumpa ako súkromného občana na základe impeachmentu a nie je ani oprávnený zabrániť mu vo vykonávaní verejnej funkcie v budúcnosti.

Trumpovi stúpenci 6. januára zaútočili na kapitol a vtedy 45. prezident USA v prejave krátko predtým zopakoval svoje dôkazmi nepodložené tvrdenia, že skutočným víťazom novembrových prezidentských volieb je on a hlasovanie sprevádzali podvody. Vyzval stúpencov k pochodu na Kapitol, „aby zastavili krádež, ukázali silu a bojovali o dušu.“ Trump naďalej tvrdí, že Joe Biden sa stal prezidentom len vďaka rozsiahlym volebným podvodom.

Svoj právny názor v utorok predložila aj žalujúca strana, čo sú demokrati v Snemovni reprezentantov, ktorá obžalobu schválila 13. januára. Trump podľa predloženého materiálu ohrozil životy všetkých členov Kongresu, keď namieril dav svojich stúpencov „ako nabité delo“ na Kapitol. Dokument jednoznačne spája Trumpove nepodložené snahy o zvrátenie volebného výsledku s udalosťami zo 6. januára, ktoré skončili smrťou piatich ľudí. Podľa tohto materiálu nesie Trump nespochybniteľnú zodpovednosť za činy, ktoré ohrozili základy americkej demokracie a Senát by mal jeho vinu uznať.

Demokrati nesúhlasia s názorom republikánskych kolegov, podľa ktorých je protiústavné súdiť Trumpa, pretože sa po odchode z funkcie stal súkromnou osobou. Demokrati navyše žiadajú, aby mu Senát odňal právo zastávať v budúcnosti verejnú funkciu. „Prezident Trump svojím správaním porušil všetko, čo ústava obhajuje. Pozval dav do Washingtonu, vyprovokoval ho k zúrivosti a ako nabité delo ho nasmeroval washingtonskou Pensylvánskou triedou. Keď ľudia prepadli Kapitol, prezident Trump sa údajne radoval,“ uvádzajú demokrati.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet