Na hlavný obsah

Vašečka chce Bittó Cigánikovú za útoky na Krajčího odvolať z čela zdravotníckeho výboru

Tvrdí, že presahujú všetky medze.

Vašečka chce Bittó Cigánikovú za útoky na Krajčího odvolať z čela zdravotníckeho výboru
Poslanec NR SR a predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽANO) a poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR / koláž RTVS

Podpredseda poslaneckého klubu OĽANO Richard Vašečka navrhne na jeho najbližšom zasadnutí odvolanie poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného zdravotníckeho výboru. Vašečka o tom informoval v pondelkovom (15. 2.) statuse na sociálnej sieti. „Možno s tým nebude problém ani na koaličnej rade a SaS sa nám ešte poďakuje,“ napísal.

Bittó Cigániková sa kriticky vyjadrila k novej vyhláške, ktorú podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Od marca si tak ženy nad 40 rokov budú musieť za ukončenie tehotenstva do 12. týždňa na vlastnú žiadosť zaplatiť. Zákrok už nebude hradiť zdravotná poisťovňa.

„Keď už sa teda strašne potreboval zaoberať vyhláškou, tak sa mohol zaoberať tým, aby mali ženy na Slovensku povolenú legálnu možnosť interrupcie pomocou interrupčnej tabletky,“ reagovala na margo zmeny vyhlášky. „Neviem si to vysvetliť inak ako tým, že sa snaží svoje náboženské presvedčenie pretaviť do zákonov,“ dodala poslankyňa.

Vašečka uviedol, že Bittó Cigániková kritizuje ministra zdravotníctva za opatrenia, za ktoré hlasovala v roku 2019 aj väčšina poslaneckého klubu SaS. Vtedy Krajčí ešte ako opozičný poslanec predložil novelu, súčasťou ktorej bolo aj zavedenie poplatku za potrat v prípadoch, keď jediným dôvodom preň bol vek ženy nad 40 rokov. Novela vtedy neprešla v parlamente.

Útoky a výsmech

Novou úpravou zákona sa podľa poslanca OĽANO plní programové vyhlásenie vlády, za ktoré, ako pripomenul, hlasovala aj SaS. Hovorí sa v ňom, že vláda sa zasadí o „ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín, zastavením podpory interrupcií pri matkách vo veku nad 40 rokov a ďalšími preventívnymi opatreniami.“ Vašečka dodal, že Krajčí svoj zámer o vyhláške avizoval už v júli.

Vašečka je presvedčený o tom, že útoky Bittó Cigánikovej na Krajčího prekračujú všetky medze a vysmieva sa všetkým koaličným dohodám.

„Neprajem si žiaden potrat a neprajem si ani ich financovanie zo štátneho rozpočtu. A absolútne nesúhlasím s tým, aby išla za moje peniaze na potrat žena, ktorá nemá na to žiadny dôvod, len preto, že má 40 rokov. Ak chce, nech si ide, ale za svoje. Kde je tu krivda voči tej žene? Ja vidím jedine obrovskú krivdu voči tomu dieťaťu,“ vyhlásil Vašečka.

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že zmenou vyhlášky odstránilo diskrimináciu na základe veku. Ak bude mať žena po štyridsiatke inú zdravotnú indikáciu ako vek, ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko