Na hlavný obsah

Vlhová obhájila striebornú medailu v alpskej kombinácii

Na víťazku Shiffrinovú stratila 0,86 s.

Vlhová obhájila striebornú medailu v alpskej kombinácii
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati super-G v alpskej kombinácii žien na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní. Foto: TASR/AP

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala striebornú medailu na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní 2021. V pondelkovej (15. 2.) alpskej kombinácii (super G a slalom, pozn.) tak obhájila medailu tohto odlesku z MS 2019 v Aare. Najcennejší kov si v talianskom stredisku Cortina d’Ampezzo do zbierky pripísala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá prišla do cieľa v čase 2:07,22. Reprezentantka SR na ňu stratila 0,86 s. Bronzový stupienok obsadila Švajčiarka Michelle Gisinová (+0,89 s). Priamy prenos vysielala RTVS na Dvojke.

Víťazka bola bezchybná

Slalomové kolo otvorila po super G prvá Brignoneová, lenže vypadla už v tretej bránke. Boj o pódiové umiestnenia sa tak naostro začal až so Shiffrinovou, ktorá bezchybnou jazdou predviedla svoje slalomárske umenie. Curtoniová ani Ledecká na jej čas nemali nárok a zaváhala aj Gisinová, po výraznej chybe mala v cieli manko 0,89 s. Vlhová už mala na štarte informácie, ako išli súperky pred ňou. Zároveň však trať stále bola v dobrom stave, vďaka čomu mohla na tvrdom zľadovatenom snehu útočiť. Rozhodovalo sa medzi Američankou a Slovenkou, ktorá sa od úvodu vrhla agresívne, na prvom medzičase odstup mierne stiahla, ale na ďalších jej strata narástla a na Shiffrinovú to nestačilo.

„Veľmi sa teším a som šťastná, že sa mi podarilo vybojovať medailu. Bol to boj, lebo deň bol dlhý a bolo to tiež ťažké na koncentráciu. Išla som do toho naplno, ale trochu som sa trápila. Získať medailu je vždy veľký boj, lebo to každý očakáva a ja ju veľmi chcem. Teraz môžem ísť s pokojnom na technické disciplíny a paralelný obrovský slalom,“ povedala ku svojmu úspechu pre RTVS staronová vicemajsterka sveta.

„Petrin výkon bol vyrovnaný. V super G urobila jednu chybu a bolo vidno, kde presne stratila na Mikaelu. V slalome podala solídny výkon, no určite vie ísť aj lepšie. Petra však mesiac neštartovala v slalome a je dobré, že si ho vyskúšala aj pred riadnymi slalomovými pretekmi,“ skonštatovala pre RTVS bývalá reprezentantka SR Veronika Velez-Zuzulová s tým, že Vlhová má určite šancu na zisk cenného kovu aj v ďalších disciplínach.

Dobrý výsledok už v kĺzavej časti

Vlhová figurovala po super G na siedmej priečke. Za vedúcou Taliankou Federicou Brignoneovou zaostávala o 40 stotín sekundy.

Pre počasím spôsobené zmeny v programe šampionátu sa kombinácia žien posunula v kalendári MS o týždeň neskôr. Trať na zjazdovke Olympia delle Tofane bola omnoho priamejšia ako v špeciálnej súťaži superobrovského slalomu. Vlhová štartujúca s číslom 26 sa vyvarovala akejkoľvek chyby, ktorá by zmarila jej medailové šance pred slalomovou časťou.

Hneď po 25-ročnej Slovenke sa na trať vydala Shiffrinová, ktorá predvádzala čisté oblúky a ťažila predovšetkým z precíznej vrchnej pasáže. V porovnaní s ďalšími top slalomárkami zimy si vypracovala najlepšiu východiskovú pozíciu. Na Vlhovú získala 34 stotín, medzi nimi bola úradujúca olympijská šampiónka Michelle Gisinová zo Švajčiarska, ktorá na piatom mieste stratila na Shiffrinovú dve desatiny a pred Vlhovou mala náskok 0,14 s.

„Očakávalo sa, že o zlato sa pobije najmä trio Shiffrinová, Gisinová a Vlhová, a to sa zatiaľ napĺňa. Máme sa v slalome na čo tešiť, lebo všetky tri pôjdu na trať medzi prvými siedmimi. Holdenerovú si asi z medailového boja môžeme škrtnúť, aj keď v lyžovaní je vždy všetko otvorené,“ zhodnotila po super G Velez-Zuzulová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport