Na hlavný obsah

Vyjadril znepokojenie z porušovania ľudských práv. Biden telefonoval s prezidentom Číny

Konfrontácia by znamenala pohromu pre obe strany, reagoval Si.

Vyjadril znepokojenie z porušovania ľudských práv. Biden telefonoval s prezidentom Číny
Na snímke zľava čínsky prezident Si Ťin-pching a prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Americký prezident Joe Biden dal najavo, že si robí starosti pre postup Číny v Hongkongu alebo situáciu v západočínskej provincii Sin-ťiang. Stalo sa tak v stredu (10. 2.) počas jeho prvého telefonického rozhovoru s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, o ktorom informuje Biely dom a čínska štátna televízia.

Biden zdôraznil, že si robí „zásadné starosti pre nátlakové a neférové obchodné a ekonomické praktiky Pekingu, prísne opatrenia v Hongkongu, porušovanie ľudských práv v Sin-ťiangu a stále asertívnejšie správanie sa Číny v regióne, ale aj voči Taiwanu,“ uvádza sa v správe uverejnenej na internetových stránkach Bieleho domu.

Naopak, prezident Si podľa čínskej štátnej televízie Bidenovi povedal, že konfrontácia medzi Pekingom a Washingtonom by znamenala pohromu pre obe strany a že obe krajiny by mali obnoviť mechanizmy, vďaka ktorým by sa vyhli nedorozumeniam a zlým úsudkom.

Spojené štáty dlhodobo obviňujú Čínu z porušovania ľudských práv moslimských Ujgurov v Sin-ťiangu, Tibeťanov aj obyvateľov Hongkongu. Zastávajú sa tiež Taiwanu, ktorý považuje Čína za svoju provinciu. Si v tejto súvislosti Bidenovi povedal, že dúfa, že USA budú k týmto témam pristupovať opatrne, pretože sa týkajú čínskej suverenity a územnej integrity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet