Na hlavný obsah

Aplikáciu, ktorá má uľahčiť prihlasovanie na očkovanie, v pondelok nespustia

Aktuálne uskutočňujú záťažové testy.

Aplikáciu, ktorá má uľahčiť prihlasovanie na očkovanie, v pondelok nespustia
Na snímke vľavo mobilná aplikácia a vpravo očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR, koláž: RTVS

Verejnosť už nebude musieť „súťažiť“ o voľné očkovacie termíny. Najneskôr do konca tohto týždňa sa spustí nová aplikácia, ktorá má slúžiť ako „čakáreň“ na očkovanie. Informoval o tom v pondelok (15. 3.) nový riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja.

Nový formulár mal byť pôvodne dostupný už od pondelka. Dôvodom nespustenia sú však aktuálne takmer naplnené očkovacie termíny. Spustiť aplikáciu v avizovanom termíne by podľa Suju nemalo praktický význam. „Tých pár dní navyše radšej využijeme na záverečné testovanie aplikácie. Aktuálne sa uskutočňujú záťažové testy, či zvládne nápor záujemcov,“ vysvetlil.

Cieľom „čakárne“ je zabrániť predbiehaniu sa záujemcov a „boju“ o očkovacie termíny. Nový formulár bude určený zatiaľ pre štyri skupiny stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva – seniorov starších ako 60 rokov či špeciálne skupiny ľudí, ako sú zdravotníci.

„Po zaregistrovaní by sa mal záujemca svoj termín na očkovanie dozvedieť najneskôr dva dni pred vakcináciou. Termíny budú prideľované podľa kritérií, ktoré sú nastavené v súčasnosti,“ spresnil Ján Hargaš, poradca pre oblasť informatizácie ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Záujemca o očkovanie si v novej aplikácii bude môcť vybrať preferované miesto na očkovanie. Systém by mal zniesť registráciu 750 000 ľudí za hodinu.

Čakateľ bude mať možnosť aj po registrácii zmeniť svoje údaje či úplne ju zrušiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko