Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie a opatrenia prispeli k zlepšeniu pandemickej situácie, tvrdí nová štúdia

Ide o výskum minuloročného počínania.

Celoplošné testovanie a opatrenia prispeli k zlepšeniu pandemickej situácie, tvrdí nová štúdia
Celoplošné testovanie na Slovensku. Foto: TASR

Prestížny vedecký časopis Science tento týždeň publikoval štúdiu novembrového celoplošného testovania na Slovensku. Jej autori poukázali na vysokú účinnosť celoslovenského testovania, ktoré v spojení s prísnymi opatreniami prijatými 24. októbra 2020 prispelo k 58-percentnému zníženiu prevalencie vírusu v neizolovanej časti populácie. Informovala o tom vo štvrtok (25. 3.) hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Ak prihliadneme na to, že epidémia bola v tom čase v rastúcom trende (4,4 % denný rast), tak úspech intervencie viedol až k 70-percentnému zníženiu oproti hypotetickému stavu, keby k nej nedošlo,“ vysvetlil Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz MZ SR.

Autori v štúdii použili aj komplexný matematický model, v ktorom dokázali, že efektívny pokles v priebehu jedného týždňa sa nedá vysvetliť inak ako silným efektom masívneho testovania. „Som nesmierne hrdý na to, že sme zviditeľnili Slovensko ako svetového lídra v inováciách a boji proti epidémii COVID-19. Slovenské covid dáta sa konečne dostávajú do svetovej pozornosti. Vo svetovej akademickej obci existuje konsenzus, že novembrová intervencia celoplošného testovania bola veľmi silným nástrojom na potlačenie epidémie COVID-19. Touto intervenciou sme si „kúpili“ skoro celý mesiac času a bez nej by sme museli mať omnoho dlhší a tvrdší lockdown,“ doplnil Pavelka.

„Vyzývam všetkých, aby sa pravidelne testovali. Očkovanie je konečným riešením epidémie, avšak pokiaľ nemáme dosiahnutú kolektívnu imunitu, tak pravidelné testovanie je druhým najlepším riešením, ako zistiť svoj infekčný status a zamedziť tak ďalšiemu šíreniu infekcie,“ uzavrel.

Autorský tím momentálne pracuje na vývoji štúdie zameranej na hodnotenie januárového skríningu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko