Na hlavný obsah

Druhú dávku vakcíny od AstraZenecy dostanú zaočkovaní oproti pôvodným plánom neskôr

Namiesto 28 dní to bude 10 týždňov.

Druhú dávku vakcíny od AstraZenecy dostanú zaočkovaní oproti pôvodným plánom neskôr
Balenia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu AstraZeneca. Foto: TASR

Zhruba pred mesiacom sa spustilo očkovanie pedagogických pracovníkov do 55 rokov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Zaočkovaní ľudia mali podľa prvotných plánov dostať druhú dávku očkovacej látky po 28 dňoch. Nastala však zmena, o ktorej informovala vo štvrtok (11. 3.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Pre nové poznatky odborníkov a vedcov na medzinárodnej úrovni sa termín druhého očkovania posúva na desať týždňov od prvej dávky vakcíny. Zvýši to jej účinnosť,“ ozrejmila. Ministerstvo zdravotníctva preto upozorňuje ľudí, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, na posun termínu druhého očkovania.

„Ten je plne v súlade so všeobecnými odporúčaniami pre vakcínu od tohto výrobcu, ktoré odporúčajú aplikáciu druhej dávky v rozmedzí 4 až 12 týždňov,“ doplnila Eliášová.

Vakcínou od firmy AstraZeneca na Slovensku pôvodne očkovali len ľudí do 55 rokov, hranica sa však neskôr posunula a tento preparát sa podáva aj ľuďom do 70 rokov.

Zmeny aj pri objednávkach na testy

Ministerstvo zdravotníctva zároveň oznámilo, že prehodnotilo efektivitu online objednávania na antigénové testovanie v mobilných odberných miestach (MOM). Na základe reálneho využívania objednávania záujemcov bude po novom možné požiadať o antigénové testovanie prostredníctvom online formulára na webe korona.gov.sk na 500 MOM.

„Na ďalších 270 bude možné absolvovať test bez objednania sa. Doteraz bolo možné objednať sa na testovanie v 682 MOM a testovanie v 88 MOM prebiehalo bez objednania,“ konkretizovala Eliášová. Doplnila, že MOM, na ktoré sa nebude možné objednať prostredníctvom spomenutého webu, budú vybavovať záujemcov o antigénové testovanie priebežne. Zároveň výsledok testu nedostanú SMS správou alebo e-mailom, ale len v papierovej forme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko