Na hlavný obsah

Európska komisia žaluje Poľsko pre zásahy do nezávislosti súdnictva

Argumentuje rozporom s legislatívou EÚ.

Európska komisia žaluje Poľsko pre zásahy do nezávislosti súdnictva
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (31. 3.) oznámila, že podáva voči Poľsku žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Dôvodom sú zásahy poľskej vlády do nezávislosti súdnictva, konkrétne zákon z roku 2019, informovala agentúra AFP. Brusel zároveň Súd EÚ žiada, aby vydal dočasné nariadenie, ktorým pozastaví platnosť spomínaného zákona, až kým vo veci nepadne konečný verdikt.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders novinárom na tlačovej konferencii povedal, že EK sa domnieva, že tento zákon zasahuje do nezávislosti poľského súdnictva a je v rozpore s legislatívou EÚ, ktorá je nadradená zákonodarstvu členských krajín.

EK si myslí, že zákon bráni poľským súdom, aby v rámci prejednávaných káuz posudzovali právomoc rozhodovať o nich inými sudcami a kauzy, napríklad, postúpili Súdu EÚ. Na základe zákona o súdnictve tiež vznikla nová disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá má podľa EK právomoc rozhodovať o otázkach týkajúcich sa nezávislosti súdnictva. Napríklad môže odobrať sudcom imunitu a vydať ich na trestné stíhanie, či znížiť im platy, uvádza AFP.

EK uvádza, že to bráni poľským súdom v tom, aby si plnili svoju povinnosť uplatňovať právne predpisy EÚ. Legislatíva, ktorá nadobudla účinnosť v polovici februára 2020, je podľa EK nezlučiteľná so zásadou prednosti práva EÚ, fungovaním mechanizmu predbežného rozhodnutia, ako aj požiadavkami nezávislosti súdnictva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet