Na hlavný obsah

Francúzi chcú zaradiť prípravu bagety medzi nehmotné dedičstvá UNESCO

Podlhovasté chleby sa v krajine piekli od 17. storočia.

Francúzi chcú zaradiť prípravu bagety medzi nehmotné dedičstvá UNESCO
Predavačka s ochranným rúškom dáva bagetu do papierového sáčku v pekárni v Paríži. Foto: TASR/AP

Paríž sa tento rok rozhodol ako kandidáta na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO nominovať tradičný postup výroby francúzskej bagety. Podlhovasté biele pečivo dostalo prednosť pred remeslom zinkových striech v Paríži a vinárskymi slávnosťami v obci Arbois. O rozhodnutí informovalo v piatok (26. 3.) francúzske ministerstvo kultúry. Uzávierka nominácií je 31. marca, UNESCO rozhodne na jeseň 2022.

Každá krajina môže vždy nominovať len jednu zo svojich špecialít. Ministerka kultúry Roselyne Bachelotová uviedla, že bageta dostala prednosť, pretože sa osobne dotýka najväčšieho počtu Francúzov a pomôže tiež s propagáciou pekárskeho remesla.

Počet remeselných pekárov vo Francúzsku už niekoľko desaťročí klesá, čoraz viac bagiet sa vyrába priemyselne. V roku 1970 bolo vo Francúzsku 55 000 pekární, teda jedno na každých 790 obyvateľov. Dnes už ich je len 35 000, o jedného pekára sa teda delí 2 000 ľudí, píšeuvádza sa v správe ministerstva.

Podlhovasté chleby sa vo Francúzsku piekli od 17. storočia, súčasťou každodenného jedálnička Francúzov sa ale bageta stala až v 19. storočí. Vtedy tiež získala svoj dnešný názov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet