Na hlavný obsah

Jedna dávka vakcín Pfizer a AstraZeneca znížila infekcie o 62 percent, hlási štúdia

Na britskom výskume sa zúčastnilo viac ako 10 000 ľudí.

Jedna dávka vakcín Pfizer a AstraZeneca znížila infekcie o 62 percent, hlási štúdia
Deväťdesiatosemročný Henry (Jack) Vokes sa teší po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vakcínou konzorcia Pfizer/Biontech v nemocnici v Bristole. Foto: TASR/AP

Po zaočkovaní jednou dávkou vakcíny od spoločností Pfizer alebo AstraZeneca sa podarilo infekcie koronavírusom v britských domovoch sociálnych služieb stlačiť o 62 percent. Informoval o tom v pondelok (29. 3.) portál BBC s odvolaním sa na štúdiu londýnskej univerzity UCL.

Na štúdii sa zúčastnilo 10 000 dospelých ľudí z Anglicka v priemernom veku 86 rokov. Výskum tiež naznačil, že osoby, ktoré sa vírusom nakazili po vakcinácii, môžu byť menej infekčné. „Naše údaje naznačujú, že vakcíny sú efektívne v prípade krehkých a starších ľudí,“ uviedla Maddie Shrotriová z UCL.

Štúdia analyzovala výsledky testov na koronavírus, ktoré absolvovalo 10 412 dlhodobých rezidentov 310 domovov sociálnych služieb. Všetci z nich boli starší ako 65 rokov. Účastníci sa raz do mesiaca podrobili rutinnému PCR testu. Ďalšie testy absolvovali operatívne, pokiaľ sa objavilo podozrenie na prepuknutie nákazy. Z celkového počtu 36 352 testov realizovaných medzi decembrom 2020 a polovicou tohtoročného marca prinieslo pozitívny výsledok 1 335.

Na základe porovnania s číslami pred vakcináciou výskumníci odhadujú, že prípravky od firiem Pfizer a AstraZeneca po uplynutí štyroch týždňov od zaočkovania zabránili 56 percentám nových infekcií. S odstupom piatich týždňov tento podiel vzrástol na 62 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet