Na hlavný obsah

Krajčí apeloval na Slovákov, aby necestovali do exotiky. Predpokladá zlepšenie situácie

Počet hospitalizácií je, zdá sa, stabilizovaný, tvrdí.

Krajčí apeloval na Slovákov, aby necestovali do exotiky. Predpokladá zlepšenie situácie
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Epidemická situácia sa na Slovensku mierne zlepšila a podarilo sa zlomiť krivku. Povedal to v utorok (9. 3.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Opatrenia, ktoré boli prijaté od 3. marca, a to najmä najmä zákaz nočného vychádzania (od 20.00 h do 1.00 h) či prechodu medzi okresmi, majú podľa neho priaznivý efekt na zníženie mobility obyvateľov SR. „Je to veľké plus, aby sme mohli dostávať pod kontrolu situáciu v našej krajine,“ vyslovil.

„Počet hospitalizácií je síce rekordný, ale zdá sa, že stabilizovaný. Mierne klesol počet osôb na umelej pľúcnej ventilácii. Denné úmrtia sú rovnako stále veľmi vysoké, ale v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne klesli,“ pokračoval s tým, že reprodukčné číslo šírenia nákazy sa nachádza približne na hodnote 1. Predikuje, že postupne by mali začať klesať počty pozitívne testovaných a neskôr aj počty hospitalizovaných.

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura dodal, že situácia v nemocniciach je naďalej vážna, a to najmä na ventilovaných lôžkach, oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny. „Ale je prinajmenšom zastabilizovaná a čísla v jednotlivých nemocniciach tak dramaticky nerastú,“ zhodnotil.

Krajčí v súvislosti s juhoafrickou mutáciou koronavírusu, ktorá je prítomná už aj na Slovensku, vyzval ľudí, aby necestovali do exotiky. Zároveň navrhol, aby sa pri pozitívne testovaných ľuďoch, ktorí prídu do krajiny zo zahraničia, sekvenovali ich vzorky na odhalenie prípadnej mutácie. Úrad verejného zdravotníctva v utorok tiež doplnil, že dominantnejšiu britskú mutáciu odhalili v približne 90 % z 2 198 vyšetrených pozitívnych vzoriek z 3. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko