Na hlavný obsah

Maďarsko schválilo už druhú čínsku vakcínu proti covidu

V krajine zaočkovali už viac ako 1,5 milióna obyvateľov.

Maďarsko schválilo už druhú čínsku vakcínu proti covidu
Na snímke pracovník v Pekingu kontroluje injekčné striekačky s vakcínou proti koronavírusu od firmy od čínskej firmy CanSino Biologics. Foto: TASR/AP

Maďarsko schválilo pre núdzové použitie vakcínu od čínskej spoločnosti CanSino Biologics (CanSinoBIO). Oznámila to v pondelok (22. 3.) samotná firma. Ide už o druhú čínsku očkovaciu látku proti covidu povolenú v Maďarsku. Krajina za nedeľu (21. 3.) ohlásila 9 046 nových prípadov koronavírusu a 189 úmrtí.

Maďarský národný ústav pre liečivá a výživu schválil vakcínu s obchodným názvom Convidecia na základe predbežných výsledkov tretej fázy testovania, uviedla čínska firma vo vyhlásení. Jednodávková vakcína bola doteraz schválená v Číne, Pakistane a Mexiku. Okrem toho dostal v Maďarsku povolenie aj preparát CoviShield, čo je verzia vakcíny firmy AstraZeneca vyrábaná v Indii. Maďarsko je tak prvou krajinou Európskej únie, ktorá tieto dva preparáty na núdzové použitie schválila, píše Reuters.

Maďarsko ako prvá krajina v Európskej únii začalo očkovať aj vakcínami čínskej firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. Núdzové použitie ani jedného z týchto liekov doteraz Európska agentúra pre lieky (EMA) neodporučila. Maďari okrem toho očkujú aj vakcínami od výrobcov Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré schvaľovacím procesom v Únii prešli.

Krajina si za svoj samostatný schvaľovací proces a vyjednávania o vakcínach vyslúžila kritiku. V poslednej dobe však aj niektoré ďalšie európske štáty vyjadrili záujem o nákup týchto preparátov potom, čo sa dodávky od západných výrobcov spomalili.

Zdravotníci v Maďarsku podali doteraz vakcínu 1 589 601 ľuďom, z ktorých 479 389 dostalo už aj druhú dávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet