Na hlavný obsah

Na základnej škole v Kežmarku začali testovať kloktacími testami

Takéto testovanie bude na báze dobrovoľnosti.

Na základnej škole v Kežmarku začali testovať kloktacími testami
Na ilustračnej snímke testovanie žiakov kloktacími testami. Foto: TASR

Na Základnej škole Grundschule v Kežmarku v piatok (26. 3.) spustili pilotné testovanie na ochorenie COVID-19 pomocou kloktacích testov. Týkalo sa žiakov druhého stupňa, ktorí sa v súčasnosti učia prezenčnou formou v malých skupinách, teda piati na jedného učiteľa. Testovanie bolo dobrovoľné, informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.

Žiaci, ktorí absolvovali testovanie kloktaním, sa už nemuseli dodatočne testovať antigénovými testami. „Odbery vykonával poučený pracovník a vzorky po odobratí putovali do akreditovaného laboratória, kde ich vyhodnotia a výsledky oznámia priamo rodičom cez email alebo sms správu. Po Veľkej noci by sme chceli takýmto spôsobom začať testovať aj žiakov 3. a 4. ročníka,“ uviedol riaditeľ školy Miroslav Beňko. Testovanie kloktaním bude podľa jeho slov na báze dobrovoľnosti. Rodič k tomu musí dať písomný súhlas. Otestovať sa takto môžu nechať aj žiaci z nižších ročníkov, rovnako so súhlasom zákonného zástupcu. Podmienkou naďalej zostáva čestné prehlásenie o bezinfekčnosti zákonného zástupcu.

V prípade záujmu o túto formu testovania musia zákonní zástupcovia vypísať potrebné dokumenty, ktoré sú spolu s ďalšími podrobnosťami dostupné na stránkach jednotlivých škôl. Ak zákonný zástupca o testovanie dieťaťa kloktaním záujem nemá, žiak môže byť naďalej testovaný antigénovými testami.

Otvoria sa školy po Veľkej noci?

Podľa ministerstva školstva je na základe zlepšujúcej sa epidemickej situácie predpoklad, že po veľkonočných prázdninách sa na Slovensku bude možné riadiť regionálnym COVID automatom. To by podľa Soskovej mohlo umožniť plnohodnotné obnovenie prezenčného vyučovania na druhom stupni základných škôl.

Okres Kežmarok sa podľa COVID automatu bude od pondelka 29. marca aj naďalej nachádzať v druhom stupni varovania, teda v červenej farbe. Je tam spolu iba s ďalšími šiestimi okresmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny