Na hlavný obsah

Odvolanie Trnku preberie disciplinárna komisia v máji

Trnka je obvinený aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Odvolanie Trnku preberie disciplinárna komisia v máji
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Odvolaním v prípade disciplinárneho stíhania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sa bude zaoberať 1. odvolacia disciplinárna komisia v máji. „Termín disciplinárneho konania s Dobroslavom Trnkom bol stanovený na 14. mája na Krajskej prokuratúre (KP) v Žiline,“ uviedol prokurátor a hovorca KP v Žiline Martin Kokles.

Podľa aktuálnych rozpisov uvedených na stránke Generálnej prokuratúry (GP) SR je predsedom odvolacej komisie Jozef Kovačík z Krajskej prokuratúry v Žiline a tvoria ju prokurátori z Banskej Bystrice, Nového Mesta nad Váhom a GP SR.

Trnku 19. októbra 2020 prvostupňová komisia oslobodila spod disciplinárneho obvinenia v prípade vyjadrení pre televíziu Markíza v súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Marianom Kočnerom, týkajúcej sa vydierania spolumajiteľa Penty. V časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby ho uznala za vinného, za čo mu znížila plat o 15 percent na tri mesiace. Navrhovateľ, námestník GP SR Jozef Szabó, podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolanie.

Szabó trvá na udelení najvyššieho trestu, a to zbavení Trnku funkcie prokurátora. Podľa neho došlo k závažnému porušeniu disciplíny, prokurátorskej etiky, za čo je potrebné znášať aj následky.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie. Trnka je obvinený aj zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko