Na hlavný obsah

Predpoveď analytikov: Slovenská ekonomika tento rok stúpne o viac ako 3 %

Pomôžu aj prostriedky z Plánu obnovy.

Predpoveď analytikov: Slovenská ekonomika tento rok stúpne o viac ako 3 %
Ilustračná snímka Foto: TASR

Slovenská ekonomika stúpne v roku 2021 podľa najnovšej makroprognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií SR o 3,3 %. Druhá vlna prinesie podľa inštitútu nižšie straty, export ostane stabilný. Taký ostáva aj trh práce, v druhej polovici roka by už mal tvoriť aj nové pracovné miesta. Po ústupe pandémie stúpne ekonomika v roku 2022 o 6,3 % aj vďaka prostriedkom z Plánu obnovy a odolnosti Európskej únie. V roku 2023 bude ekonomika podporená aj vďaka dočerpaniu EÚ fondov. Informovalo o tom ministerstvo financií v stredu (24. 3.).

Miernejší ekonomický rast hrubého domáceho produktu očakáva inštitút z dôvodu, že veľkú časť straty z prvej vlny pandémie slovenská ekonomika dobehla už vlani. Ďalším dôvodom je druhá vlna pandémie. Za poklesom je nižšia spotreba domácnosti. Hnacím motorom ekonomického rastu bude čistý export. Spotreba domácnosti bude naopak pod tlakom. Podporným faktorom pre domáci dopyt je aj vyššia vládna podpora. Zahraničný dopyt zostáva odolný a darí sa podľa inštitútu najmä automobilovej výrobe. V dôsledku nepriaznivej pandemickej situácie zaostávajú služby a stavebníctvo.

Druhá vlna pandémie sa podľa inštitútu dotkne zamestnanosti výrazne menej ako prvá. Začiatkom roka mierne klesne zamestnanosť, najmä v službách a v stavebníctve. Inštitút predpokladá, že k oživeniu na trhu práce príde už v druhom polroku vďaka zlepšeniu pandemickej situácie, uvoľňovaniu protiepidemických obmedzení spolu s postupujúcou vakcináciou. V roku 2022 príde do ekonomiky silnejší impulz v podobe investícií z Plánu obnovy a odolnosti SR, čo prispeje k obnove a tvorbe nových pracovných miest.

Ako ďalej doplnil analytik IFP Branislav Žúdel, v ďalších rokoch naberie dynamika spád podľa čerpania európskych fondov. „Rizikom vývoja sú jednak logistické problémy pri vakcinácii a možný príchod ďalšej tretej vlny pandémie. Na druhej strane, pozitíva môžu priniesť stimulačné balíčky z USA, ale aj z EÚ,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika