Na hlavný obsah

Ruská raketa vyniesla do vesmíru 38 družíc, na jednej z nich sa podieľali Slováci

Väčšina družíc bola vyrobená mimo Ruska.

Ruská raketa vyniesla do vesmíru 38 družíc, na jednej z nich sa podieľali Slováci
Na snímke štart rakety Sojuz-2.1a z vesmírneho strediska Bajkonur v októbri 2020. Foto: TASR/AP

Ruská nosná raketa Sojuz-2.1a vyniesla v pondelok (22. 3.) na obežnú dráhu Zeme 38 družíc z 18 krajín. Informovala o tom agentúra TASS. Na palube je aj družica GRBAlpha, ktorá má zabudovaný detektor gama zábleskov, uviedla Letecká fakulta Technickej univerzity Košice (LF TUKE). Družicu vyvinul tím vedcov a konštruktérov z Česka, Slovenska a Maďarska. Štart vysielaný v pondelok v priamom prenose na webe, bol v sobotu (20. 3.) a v nedeľu (21. 3.) odložený z technických dôvodov.

Podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos družice po tom, ako sa dostanú do vesmíru pomocou nosnej rakety, postupne umiestni na stanovené obežné dráhy pohonný blok Fregat. Ako prvý príde na rad po zhruba hodine letu juhokórejský satelit CAS500 – 1. Po ďalšej hodine a pol sa oddelí druhá časť družíc a o dve hodiny neskôr sa v priebehu 30 minút uvoľní posledná sada.

Do akej miery bude ich doprava do vesmíru úspešná, sa teda ukáže až o niekoľko hodín. Bezchybnú funkčnosť prístrojov definitívne potvrdí až ich následné spojenie s pozemnými strediskami.

Družice pôvodom z celého sveta

V rakete Sojuz-2.1a sa okrem iných družíc nachádzajú aparát na diaľkový prieskum Zeme (ERS) CAS500-1 Kórejskej republiky, japonské zariadenie na odstraňovanie vesmírneho odpadu ELSA-d, japonské satelity DZZ GRUS, malé saudskoarabské zariadenie na získavanie snímok Zeme či komunikačné družice Technickej univerzity v Berlíne.

GRBAlpha je v poradí druhou slovenskou družicou. Na realizácii projektu sa podieľali okrem LF TUKE firmy Spacemanic a Needronix, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a Slovenská technická univerzita (STU). Vedeckú časť misie vedie výskumná skupina na univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti, detektor gama žiarenia sa vyvíjal v Konkolyovom observatóriu v Maďarsku v spolupráci s japonskými univerzitami v Hirošime a Nagoji.

Vôbec prvou slovenskou družicou bola skCUBE, ktorá obieha okolo Zeme od roku 2017. Slovenská republika sa v tom čase stala 78. krajinou, ktorá vlastnými silami postavila a vyslala do vesmíru družicu. GRBAlpha obsahuje z veľkej časti technológie vyvinuté počas misie skCUBE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet