Na hlavný obsah

Taliban pripomína USA prísľub stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu

Zaviazala sa k tomu ešte Trumpova administratíva.

Taliban pripomína USA prísľub stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu
Pokoja sa Kábul stále nedočkal. Pri bombovom útoku na minibus, ku ktorému došlo 15. marca, sa zranilo najmenej 15 civilistov. Foto: TASR/AP

Afganské hnutie Taliban pohrozilo Spojeným štátom „dôsledkami“, ak do 1. mája nestiahnu svojich vojakov z Afganistanu. Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre televíziu ABC poznamenal, že takýto vývoj je možný, ale ťažký. K stiahnutiu amerických jednotiek k spomínanému dátumu sa zaviazala minulá administratíva USA pod vedením prezidenta Donalda Trumpa.

„Američania by mali okupáciu ukončiť v súlade s dohodou z Dauhy. Ak tak neurobia, bude to mať následky, za ktoré ponesú zodpovednosť,“ povedal v stredu (17. 3.) hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Biden k termínu stiahnutia povedal, že „je to možné, ale bude to ťažké“. Dodal, že o termíne stiahnutia rozmýšľa a že dátum ohlási po konzultáciách so spojencami a afganskou vládou. Ak USA termín odložia, nebude to podľa neho na dlho.

Dohodu uzavretú vládou svojho predchodcu kritizoval. „Faktom je, že tá dohoda uzavretá minulým prezidentom nebola prerokovaná dôkladne,“ povedal. Uviedol tiež, že vzhľadom na netradičný spôsob odovzdávania administratív po voľbách nemal dlho prístup k informáciám, vrátane tých o dohode medzi USA a Talibanom.

Taliban podľa USA neplní svoju časť dohody

USA sa s Talibanom dohodli vlani vo februári. Do tohtoročného 1. mája majú stiahnuť z Afganistanu všetkých svojich vojakov a islamistické hnutie má na oplátku poskytnúť bezpečnostné záruky a vyjednávať s vládou v Kábule. Prví Američania začali odchádzať vlani v marci, mierové rokovania s Kábulom potom začali v Katare v septembri.

Trump tesne pred odchodom z Bieleho domu povedal, že v Afganistane je prítomných ešte 2 500 amerických vojakov. Rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou ale viaznu a v Afganistane pokračuje násilie. Bidenova administratíva sa domnieva, že Taliban neplní tú časť dohody, ktorá ho zaväzuje prerušiť zväzky s radikálnymi skupinami ako Al-Káida.

Rusko zvolalo na štvrtok (18. 3.) do Moskvy zástupcov Talibanu, afganskej vlády a USA, Pakistanu a Číny. USA aj Rusko sa podľa agentúry AFP snažia dosiahnuť ukončenie afganského konfliktu. Washington nedávno navrhol vytvoriť prechodnú vládu, v ktorej bude mať Taliban zastúpenie. Moskva s tým súhlasí, ale afganský prezident Ašraf Ghaní to rozhodne odmietol. Povedal, že zmenu vlády môžu zabezpečiť len voľby. Moskovská štvrtková konferencia má pripraviť ďalšiu podobu podujatia, ktoré sa má konať v apríli v Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet