Na hlavný obsah

Viaceré európske krajiny oznámili, že obnovia očkovanie vakcínou od AstraZenecy

Zaočkovať touto vakcínou sa nechajú aj premiéri Francúzska a Spojeného kráľovstva.

Viaceré európske krajiny oznámili, že obnovia očkovanie vakcínou od AstraZenecy
Na snímke striekačky a balenie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Taliansko, Francúzsko, Cyprus, Litva či Lotyšsko od piatka (19. 3.) obnovia očkovanie vakcínou od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Rozhodli sa tak po štvrtkovom (18. 3.) vyhlásení Európskej agentúry pre lieky (EMA), že táto vakcína je bezpečná.

Španielsko obnoví očkovanie touto vakcínou podľa miestnych médií v stredu (23. 3.), dovtedy ešte zhodnotí, ktorým skupinám obyvateľov ju začne podávať. Švédsko a Nórsko sa rozhodnú na budúci týždeň, uviedla agentúra AFP.

Zaočkovať sa nechajú aj premiéri

V piatok (19. 3.) sa nechajú vakcínou od firmy AstraZeneca zaočkovať aj premiéri Francúzska a Spojeného kráľovstva Jean Castex a Boris Johnson. „Nechám sa zajtra očkovať touto vakcínou, aby som ukázal, že jej môžeme plne dôverovať,“ povedal vo štvrtok (18. 3.) podľa agentúry AFP francúzsky premiér.

Aj predseda vlády Spojeného kráľovstva vyhlásil, že v piatok dostane prvú dávku vakcíny. Bude to práve látka vyvinutá Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca.

Taliansky premiér Mario Draghi uviedol, že „talianska vláda víta vyhlásenie EMA. Podávanie očkovacej látky AstraZeneca sa obnoví už zajtra (v piatok).“ Dodal, že prioritou vlády zostáva zaočkovať proti covidu čo najviac ľudí v čo najkratšom čase.

Spolková krajina Porýnie-Falcko na západe Nemecka je taktiež pripravená obnoviť očkovanie. Düsseldorf, ktorý je hlavným mestom ďalšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, chce v piatok znovu začať s očkovaním, aj keby dovtedy spolkové ministerstvo zdravotníctva nevydalo oficiálne stanovisko, uviedol primátor Stephan Keller citovaný agentúrou DPA. Ostatné nemecké okresy a mestá vyčkávajú.

Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová oznámila, že obnoví očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca v stredu (24. 3.). V pondelok (22. 3.) ale ešte usporiada ďalšiu schôdzku s vedeniami autonómnych regiónov, na ktorej sa rozhodne, ktoré skupiny obyvateľov sa začnú s touto vakcínou opäť očkovať.

Švédsko a Nórsko ešte počkajú

Švédsko s rozhodnutím obnoviť očkovanie ešte „niekoľko dní počká. Švédska lieková agentúra sľúbila vydať stanovisko počas budúceho týždňa. V severskej krajine jeden človek po podaní vakcíny AstraZeneca zomrel, objavili sa u neho krvné zrazeniny a nízka hladina krvných doštičiek, píše Reuters.

Nórsky inštitút verejného zdravotníctva dnes oznámil, že je „predčasné robiť závery“ a že stanovisko vydá koncom budúceho týždňa. „Očkovanie s AstraZenecou zostane pozastavené, kým nebudeme mať úplný obraz o situácii,“ povedala vo štvrtok večer šéfka inštitútu Camilla Stoltenbergová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet