Na hlavný obsah

Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku zabili viac ako 80 demonštrantov

V krajine prišlo pri protestoch o život už viac ako 600 ľudí.

Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku zabili viac ako 80 demonštrantov
Demonštrant ukazuje tri prsty ako symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku vo štvrtok (8. 4.) večer a v noci na sobotu (10. 4.) v meste Bago neďaleko Rangúnu zabili viac ako 80 ľudí demonštrujúcich proti februárovému vojenskému prevratu. S odvolaním sa na miestne médiá a opozičnú Asociáciu na pomoc politickým väzňom (AAPP) o tom napísala agentúra Reuters.

Podľa svedkov a lokálnych médií vojaci na rozohnanie protestu použili puškové granáty. AAPP a spravodajský web Myanmar Now uviedli, že bolo zabitých 82 ľudí.

Niektorých mŕtvych podľa miestnych médií vojaci previezli do pagody. Web Myanmar Now s odvolaním sa na lídra protestnej skupiny a očitých svedkov uviedol, že tam môže byť vyše 57 tiel, ďalšie tri telá previezli do miestnej márnice a jedno bolo spopolnené okamžite. Podľa jedného obyvateľa mesta v komplexe pagody mnísi žiadali vojakov, aby umožnili lekárom prístup k zraneným. Armáda ale ich žiadosti nevyhovela. Odhady celkového počtu mŕtvych sa rôznia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet