Na hlavný obsah

Nemci chcú kúpiť 30 miliónov dávok Sputnika V

Vakcínu musí schváliť EMA.

Nemci chcú kúpiť 30 miliónov dávok Sputnika V
Premiér nemeckej spolkovej krajiny Sasko Michael Kretschmer. Foto: TASR/AP

Nemecko chce nakúpiť 30 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Vyhlásil to vo štvrtok (22. 4.) saský premiér Michael Kretschmer, ktorý je na návšteve Moskvy. Ruský preparát ešte nie je schválený regulátormi v Európskej únii, ale o povolenie sa uchádza.

„Chceme kúpiť trikrát desať miliónov dávok Sputniku V, a to v júni, v júli a v auguste,“ povedal s tým, že podmienkou je schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Jej súhlas nie je automatický. Závisí od toho, či Rusko poskytne všetky požadované dokumenty na overenie bezpečnosti a účinnosti látky.

Záujem o Sputnik V pre všeobecný nedostatok iných vakcín už prejavilo viacero nemeckých spolkových krajín. Bavorský premiér Markus Söder začiatkom apríla oznámil, že sa Bavorsko predbežne dohodlo s Ruskom na výrobe tohto preparátu. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn následne povedal, že Berlín bude s Moskvou rokovať o nákupe. O zámere už informoval svojich európskych kolegov.

Kretschmer na niekoľkodňovú návštevu Ruska odcestoval v stredu (21. 4.). Čelil za to kritike, pretože tak robí uprostred pandémie a v čase vyhrotených vzťahov medzi Moskvou a západnými krajinami, ktorým neprospieva napätie na východe Ukrajiny či väznenie lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. To, či sa saský premiér stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, známe nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet