Na hlavný obsah

Putin sa nechce stretnúť s českým vedením. Praha koná deštruktívne, znie z Moskvy

Za konaním Česka vidí snahu podobať sa na USA.

Putin sa nechce stretnúť s českým vedením. Praha koná deštruktívne, znie z Moskvy
Na snímke ruský prezident Vladimir Purin počas videokonferencie s vládnymi predstaviteľmi v rezidencii Novo-Ogarjovo. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti so zhoršením sa vzájomných vzťahov neplánuje rokovania s českým vedením. Podľa agentúry TASS to v utorok (20. 4.) povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Povedal tiež, že Česká republika sa svojimi nepredvídateľnými akciami chce podobať na Spojené štáty. Kroky Prahy sú podľa Kremľa pre vzťahy s Moskvou deštruktívne, poznamenal Peskov.

„Toto správanie sa Prahy samozrejme považujeme za úplne neopodstatnené, a deštruktívne z hľadiska obojstranných vzťahov. Všetko to vyzerá ako pokus podobať sa v nepredvídateľných a agresívnych akciách svojim starším súdruhom v zámorí,“ citovala TASS Peskova.

Obvinenia z účasti ruských tajných služieb na explózii vo Vrběticiach sú podľa Putinovho hovorcu „samozrejme poburujúce“. Ide podľa neho o „prázdne a nepodložené obvinenia našich českých oponentov“, ktoré nie je možné „chápať ani analyzovať“.

Česká vláda v sobotu (17. 4.) oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorých identifikovala ako ruských agentov. Vyhostenie súvisí s podozrením na podiel ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014. Pri Explózii zahynuli dvaja zamestnanci skladov. Moskva v nedeľu (18. 4.) v odvetnom kroku vyhostila 20 pracovníkov českej ambasády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet