Na hlavný obsah

Núdzový stav sa skončí. Splnili sme sľub, povedal premiér

Skončí sa aj zákaz zhromažďovania sa a zákaz stretávania sa.

Núdzový stav sa skončí. Splnili sme sľub, povedal premiér
Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Na Slovensku sa uplynutím 14. mája končí núdzový stav. V piatok (14. 5.) to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). „Sľúbili sme Vám, že nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako je to nevyhnutne potrebné a tento sľub sme práve teraz splnili, a preto sme aj núdzový stav ukončili,“ vyhlásil predseda vlády. V tejto súvislosti sa končí aj zákaz zhromažďovania sa a zákaz stretávania sa.

Obyvateľom Slovenska sa Heger za dodržiavanie opatrení poďakoval. „Pandémia na Slovensku stále pôsobí, a preto aj naďalej pretrváva mimoriadna situácia,“ povedal. „Chcem sa poďakovať aj pani prezidentke, že veľmi expresne podpísala tento zákon a mohli sme ho poslať rýchlo k životu,“ dodal premiér.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa ľuďom poďakoval za zlepšenie epidemickej situácie a za trpezlivosť pri znášaní opatrení. „Určite sme aj my ako vláda urobili počas tohto obdobia aj chyby, ktoré sme sa snažili obratom napraviť, ale som rád a chcem sa poďakovať, že spoločnými silami sa nám to podarilo zvládnuť a dnes môžeme núdzový stav počnúc zajtrajškom zrušiť,“ povedal Krajniak.

Remišová: Krok k víťazstvu

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová označila dnešný deň za krok k víťazstvu nad pandémiou. „Je to vďaka tomu, že ste boli zodpovední, že ste dodržiavali opatrenia, že ste chránili seba, svojich najbližších,“ poďakovala. Vicepremiérka sa tiež poďakovala zdravotníkom, vedcom a pracovníkom zariadení sociálnych služieb.

„Prosím vás, aby sme nepoľavovali v ostražitosti, aby sme chránili seba, aby sme chránili svojich blízkych, ešte úplne vyhraté to nemáme,“ pripomenula Remišová s tým, že v nedeľu 16. mája sa nechá zaočkovať.  

Lengvarský verí, že masový odchod zdravotníkov nenastane

„Ja ako minister zdravotníctva urobím všetko pre to, aby sa vaše podmienky pre prácu zlepšili, takisto vaše ohodnotenie a spoločenský status,“ odkázal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zdravotníkom a poďakoval sa všetkým lekárom, záchranárom, sestrám, laborantom a ďalším. Dodal, že verí, že reči o masovom odchode zdravotníckych pracovníkov sa nepotvrdia.

„Ešte nie je koniec. Naďalej treba pozorne sledovať vyhlášky hlavného hygienika, správať sa podľa nich a rešpektovať covidový automat,“ pripomenul.

Všetci predstavitelia koaličných strán občanov vyzvali, aby sa zaregistrovali do čakárne na očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko