Na hlavný obsah

Počas záplav môže byť voda z kohútika a studne nebezpečná. Ktorým potravinám sa treba vyhnúť?

Hygienici pripravili viacero odporúčaní.

Počas záplav môže byť voda z kohútika a studne nebezpečná. Ktorým potravinám sa treba vyhnúť?
Na ilustračnej snímke Na snímke trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove a zaplavené domy v obci Klátova Nová Ves. Foto: TASR/koláž RTVS

Správnym konaním počas záplav a po ich ústupe možno znížiť počet zdravotných komplikácií u ľudí. Na pitie, varenie či umývanie by mali uprednostniť vodu z náhradných zdrojov, kým odborník nepotvrdí, že voda z kohútika či zo studne je zdravotne bezpečná. Dôležité je tiež dbať na častú a dôkladnú hygienu rúk. Vyplýva to z odporúčaní a zásad, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Kvalitu vody v studni si dajte preveriť uskutočnením chemického a mikrobiologického vyšetrenia aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola,“ spresnili hygienici s tým, že dovtedy treba používať napríklad balenú vodu alebo vodu dovezenú cisternami.

ÚVZ upozorňuje aj na potrebu okamžitej dezinfekcie a ošetrenia akýchkoľvek zranení, záderov či rozškrabaných štípancov, aby sa do tela nedostala infekcia. „Pozor si treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí, čistení nosa a celej tváre – používajte jednorazové papierové vreckovky,“ uviedol úrad. Pri rozsiahlejšom zranení je mimoriadne dôležité kontaktovať a vyhľadať lekára.

Znehodnotené potraviny

ÚVZ tiež neodporúča jesť potraviny zaplavené vodou, kalom a bahnom. „Ide o akékoľvek otvorené balenia potravín, vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera či s netesniacim plastovým viečkom,“ spresnili hygienici.

ÚVZ upozorňuje, že záplavou zasiahnuté aj takto hermeticky balené a nepoškodené potraviny je pred použitím potrebné dôkladne mechanicky očistiť a následne umyť pod tečúcou pitnou vodou. „Ak sa použije povrchová dezinfekcia obalov, je možné použiť len vhodné dezinfekčné prostriedky a postupovať podľa pokynov na etikete dezinfekčného prostriedku. Následne je však vždy potrebné povrch obalu dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou,“ zdôraznil úrad verejného zdravotníctva.

Ak došlo k zaplaveniu poľnohospodárskych plodín, podľa ÚVZ je potrebné sa im vyhnúť. „Všetky poľnohospodárske plodiny dlhodobo zaplavené čo i len čiastočne povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba považovať za zdraviu škodlivé,“ varujú hygienici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko