Na hlavný obsah

Úrady pre šírenie indického variantu nariadili náhly lockdown pre Melbourne

Platiť bude sedem dní.

Vyše piatim miliónom obyvateľov druhého najväčšieho austrálskeho mesta Melbourne nariadili vo štvrtok 27. mája úrady náhly lockdown v súvislosti s covidom. Obmedzenie pohybu obyvateľstva, ktoré sa týka i zvyšku štátu Viktória, bude platiť od polnoci nasledujúcich sedem dní, informovala tlačová agentúra AFP.

„Za uplynulý deň sme zaznamenali viacero dôkazov, že máme dočinenia s vysoko infekčným variantom vírusu, ktorý sa šíri rýchlejšie, než sme kedy zaznamenali,“ uviedol zastupujúci premiér daného austrálskeho štátu James Merlino. Tento variant, známy ako B1617, je značne rozšírený v Indii.

Merlino obvinil z novéhu vypuknutia covidu pomalé tempo distribúcie vakcín zo strany federálnej vlády v Canberre, ako aj porušovanie hotelovej karantény. Nové opatrenie je navrhnuté tak, aby príslušným úradom umožňovalo identifikovať osoby, ktoré prišli do kontaktu s nakazenými, pričom obyvateľom je dovolené opustiť domov iba zo základných dôvodov vrátane očkovania.

Pre Melbourne ide už o štvrtý lockdown od začiatku pandémie vrátane takmer štyroch mesiacov prísnych opatrení, ktorým jeho obyvatelia čelili minulý rok. V Austrálii, kde žije 25 miliónov obyvateľov, dosiaľ podali iba približne 3,7 milióna proticovidových dávok, uvádza AFP.

Krajina eviduje zhruba 30 000 prípadov infekcie a menej než 1 000 úmrtí súvisiacich s koronavírusovým ochorením COVID-19. Väčšina úmrtí sa pritom vyskytla práve v štáte Viktória počas zničujúcej vlaňajšej druhej vlny epidémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet