Na hlavný obsah

USA schválili očkovanie detí od 12 do 15 rokov

Podávať im budú vakcínu od Pfizer/BioNTech

USA schválili očkovanie detí od 12 do 15 rokov
Na snímke ampulka s vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNtech. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch sa môže naplno začať očkovanie detí vo veku 12 až 15 rokov vakcínou proti ochoreniu COVID-19 vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu (12. 5.) odporučilo očkovanie danej vekovej kategórie v nadväznosti na povolenie od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V niektorých štátoch, ako napríklad v Maine, sa očkovanie adolescentov začalo už pred vyjadrením CDC, uviedol denník The New York Times. Inde sa chystajú túto možnosť začať ponúkať až od štvrtka (13. 5.). Ľudia vo veku 12 až 15 rokov tvoria zhruba dvadsať percent populácie USA, čo je v prepočte asi 17 miliónov ľudí.

„CDC teraz odporúča, aby sa vakcína (od konzorcia Pfizer/BioNTech) u týchto obyvateľov používala, pričom poskytovatelia ich môžu začať očkovať okamžite,“ oznámila riaditeľka agentúry Rochelle Walenskyová. Poradná komisia pre otázky spojené s imunizáciou predtým vydala stanovisko potvrdzujúce bezpečnosť a účinnosť daného lieku u mladistvých.

„Tento oficiálny krok CDC sprístupňuje očkovanie približne 17 miliónom dospievajúcich v Spojených štátoch a posilňuje snahu našej krajiny ochrániť čo najviac ľudí pred následkami ochorenia COVID-19. Nechať adolescentov očkovať znamená urýchliť ich návrat k spoločenským aktivitám, a to môže rodičom a opatrovateľom priniesť pokoj duše,“ dodala Walenskyová.

Nechajte svoje dieťa zaočkovať, vyzýva šéfka CDC

Spojené štáty potrebujú svoju očkovaciu kampaň čo najviac rozširovať, aby mali šancu na dosiahnutie stavu kolektívnej imunity proti covidu. Zníženie vekovej hranice zo 16 na 12 rokov prichádza v momente, keď takmer 60 % dospelých dostalo už aspoň jednu dávku vakcíny, zatiaľ čo prieskumy naznačujú, že len malá časť zvyšných dospelých očkovanie plánuje podstúpiť.

Šéfka CDC pripomenula, že hoci nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 pre deti predstavuje pomerne malú hrozbu, aj ony môžu vírus prenášať a ohroziť tak zraniteľnejšie osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet